Örülhetnek a magyar gazdák: végre a mezőgazdaságnak is kedvez az időjárás

agrarszektor.hu
A múlt heti száraz, forró időjárásnak vasárnap a nap második felében heves zivatarok, néhol felhőszakadások, valamint károkat is okozó jégesők vetettek véget. A folytatásban is többfelé öntözik záporok a talajt, és a héten a kánikula sem tér vissza. A már repedezésnek indult talajfelszínnek igen nagy szüksége volt a csapadékra, ahogy növényeinknek is a forróság enyhülésére.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Medárd az idén nem a kezdetét, hanem a végét jelentette egy hosszan tartó csapadékos időszaknak, és az ország nagy részén egészen vasárnapig azóta nem esett számottevő mennyiség - írja a met.hu. A múlt héten csak elszórtan, főként a Tisza térségében voltak kisebb záporok, zivatarok. A hőmérséklet viszont gyorsan emelkedett, már a hét első felében is 29-32 fokos maximum értékek voltak jellemzőek, majd fokozódott a hőség, és csütörtöktől már országszerte 33-36 fokig melegedett a levegő. A legmelegebb órákban légköri aszály is kialakult, és a magas napállás mellett erős UV sugárzás is perzselte a növények leveleit. A nagy melegben gyorsan száradt, és repedezett a talajok felszíne, a hétvégére a felső 20 centiméteres réteg nedvességtartalma országszerte 50 százalék alá, sokfelé pedig 40 százalék alá esett. Vasárnap délutántól hétfő reggelig nagy kiterjedésű zivatarrendszerekből meglehetősen egyenetlen területi eloszlásban, de majdnem mindenütt hullott valamennyi csapadék. Ebből adódóan a talajok felszíne hétfő reggelre többfelé sárossá vált, máshol kifejezetten száraz, repedezett maradt. 

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az őszi vetésű kalászos növények jellemzően az érés fenológiai fázisában vannak. A napraforgó és a kukorica fejlődése felgyorsult, ahogy a korábbi csapadékos időjárás után most az eddig hiányzó meleget is megkapták a növények. A burgonya és a gyümölcsök szintén intenzív növekedéssel reagáltak a meleg időre, ahogy sajnos a gyomnövények is.

Az előttünk álló héten változékony időre van kilátás. Több lesz fölöttünk a gomolyfelhő, melyekből minden nap számítani lehet záporok, zivatarok kialakulására. A csapadék záporos jellegéből adódóan a mennyiségében nagy területi különbségek várhatók, de átlagosan a heti csapadékösszeg 15 és 30 milliméter között valószínű. A szél jellemzően csak zivatarfelhők környezetében erősödik meg, a növényvédelmi munkákhoz a hét nagy részén a reggeli, kora délelőtti órák lesznek ideálisak. A hőség egyelőre nem tér vissza, mérsékelten meleg időre van a héten kilátás 25 és 30 fok közötti maximumhőmérsékletekkel, ami a növények hőigényét kielégíti, de a napégés, perzselés veszélye nem áll fenn. A párolgás mértéke a felhősebb, mérsékelten meleg időben csökken a múlt hetihez képest, a talajok nedvességtartalma előreláthatóan a keleti országrészben fog nőni, a Dunántúl nagy részén inkább csökkenés valószínű. Az időjárási viszonyok kedvezőek lesznek a gombás fertőzések terjedéséhez.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?