Pánik Amerikában - Öngyilkossági hullám söpör végig a farmokon

agrarszektor.hu
Felszólította az amerikai farmerszövetség (NFU) az USA agrárminisztériumát (USDA), hogy foglalkozzon aktívabban a mezőgazdaságban egyre nagyobb méreteket öltő öngyilkossági válsággal. A gazdák ugyanis akkora mértékű stressznek vannak kitéve nap mint nap, hogy ötször többen követnek el öngyilkosságot, mint más gazdasági szektorokban.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Rengeteg amerikai mezőgazdasági termelő küzd az egyre aggasztóbb méretű stresszel, és egyre nagyobb az öngyilkosságok száma e szektorban. Az NFU szerint az USDA-nak kulcsfontosságú szerepet kellene vállalnia a válsághelyzetben, és az eddigieknél sokkal nagyobb mértékben kellene a gazdákat támogatniuk. 

Mi vár a magyar agráriumra 2018-ban és azután? Milyen kihívást jelenthet a magyar húsiparban az afrikai sertéspestis? Mennyi támogatást fizetnek ki a Vidékfejlesztési Programban? Mire számíthat a szójaágazat 2018-ban? Mit tartogat a gabona-és takarmánypiac számára az idei év? Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

A statisztikákból kiderül, hogy a mezőgazdasági szektorban ötször több az öngyilkosságok száma, mint az egyéb ágazatokban. A szakemberek szerint ennek az az oka, hogy a gazdálkodók stresszel szembeni kitettsége fokozódott, és az elmúlt évek tartós ágazati visszaesése sem volt jó hatással a farmokra és a gazdálkodókra. Ugyanakkor az agráriumra jellemző pénzügyi kockázatok, az ingadozó piac, a kiszámíthatatlan időjárás, a társadalmi elszigeteltség, valamint a súlyos munkaterhelések szintén fontos szerepet játszanak a mezőgazdaságban dolgozók mentális és érzelmi jólétében. 

Az öngyilkosságok gyakoriságát az a tény még jobban tetézi, hogy a vidéki lakosok 60 százaléka olyan területen el, ahol a mentális egészségügyi szektorban jelentős hiányosságok mutatkoznak. A szakemberek ezért javaslatokat tette az USDA-nak, hogyan lehetne kezelni a szerintük mélyülő válságot:

- képzési anyagok készítése és terjesztése annak érdekében, hogy a különböző szakmai csoportok könnyebben tudják azonosítani a mentális stressz jeleit 
- képzések és workshopok tartása a mentális stressz jeleinek felismeréséről és annak lereagálásáról
- az országos, állami és helyi szintű mezőgazdasági és vidéki érintettek összehívása azért, hogy értékeljék a mezőgazdaságban fennálló mentális stressz okait, valamint megvitassák a legjobb gyakorlatokat a stressz kezelésével kapcsolatban

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?