2020. november 24. kedd Emma

Hírek - Növény

Pánik Amerikában - Öngyilkossági hullám söpör végig a farmokon

Felszólította az amerikai farmerszövetség (NFU) az USA agrárminisztériumát (USDA), hogy foglalkozzon aktívabban a mezőgazdaságban egyre nagyobb méreteket öltő öngyilkossági válsággal. A gazdák ugyanis akkora mértékű stressznek vannak kitéve nap mint nap, hogy ötször többen követnek el öngyilkosságot, mint más gazdasági szektorokban.
 
 

Rengeteg amerikai mezőgazdasági termelő küzd az egyre aggasztóbb méretű stresszel, és egyre nagyobb az öngyilkosságok száma e szektorban. Az NFU szerint az USDA-nak kulcsfontosságú szerepet kellene vállalnia a válsághelyzetben, és az eddigieknél sokkal nagyobb mértékben kellene a gazdákat támogatniuk. 

Mi vár a magyar agráriumra 2018-ban és azután? Milyen kihívást jelenthet a magyar húsiparban az afrikai sertéspestis? Mennyi támogatást fizetnek ki a Vidékfejlesztési Programban? Mire számíthat a szójaágazat 2018-ban? Mit tartogat a gabona-és takarmánypiac számára az idei év? Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.


A statisztikákból kiderül, hogy a mezőgazdasági szektorban ötször több az öngyilkosságok száma, mint az egyéb ágazatokban. A szakemberek szerint ennek az az oka, hogy a gazdálkodók stresszel szembeni kitettsége fokozódott, és az elmúlt évek tartós ágazati visszaesése sem volt jó hatással a farmokra és a gazdálkodókra. Ugyanakkor az agráriumra jellemző pénzügyi kockázatok, az ingadozó piac, a kiszámíthatatlan időjárás, a társadalmi elszigeteltség, valamint a súlyos munkaterhelések szintén fontos szerepet játszanak a mezőgazdaságban dolgozók mentális és érzelmi jólétében. 

Az öngyilkosságok gyakoriságát az a tény még jobban tetézi, hogy a vidéki lakosok 60 százaléka olyan területen el, ahol a mentális egészségügyi szektorban jelentős hiányosságok mutatkoznak. A szakemberek ezért javaslatokat tette az USDA-nak, hogyan lehetne kezelni a szerintük mélyülő válságot:

- képzési anyagok készítése és terjesztése annak érdekében, hogy a különböző szakmai csoportok könnyebben tudják azonosítani a mentális stressz jeleit 
- képzések és workshopok tartása a mentális stressz jeleinek felismeréséről és annak lereagálásáról
- az országos, állami és helyi szintű mezőgazdasági és vidéki érintettek összehívása azért, hogy értékeljék a mezőgazdaságban fennálló mentális stressz okait, valamint megvitassák a legjobb gyakorlatokat a stressz kezelésével kapcsolatban

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 50 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu