2021. október 25. hétfő Blanka, Bianka

Hírek - Növény

Súlyos károkra készülhetnek a gyümölcsfa tulajdonosok

Az átmenetileg száraz hétvége után ma már országszerte ismét csapadék várható. A kezdeti havazás, havas eső, néhol ónos eső után azonban egyre inkább az eső lesz a jellemző halmazállapot a héten. Mozgalmas időjárásban lesz részünk, több front is átvonul fölöttünk, melyek a hét első felében lassú enyhülést, a hét második felében viszont markáns melegedést okoznak majd. Habár a hótakaró megvédte a vetéseket, a gyümölcsfákban helyenként jelentős károk keletkeztek.
 
 

A hétvégére az ország nagy részén összefüggő hótakaró alakult ki, melynek vastagsága a Dunántúl nagy részén, az Alföld legdélebbi részén, valamint az Északi középhegység magasabban fekvő területein meghaladja a 10 centimétert. Azokon a tájakon, ahol már február utolsó napjaiban is hó takarta a földeket a talaj hőmérséklete 5 centiméteres mélységben néhány tized fokkal fagypont felett alakul.

A hótakaró megvédte a vetéseket a múlt csütörtökön elsősorban délnyugaton kialakult mínusz 20 fok alatti fagyoktól, a gyümölcsfákban azonban helyenként jelentős károk keletkeztek.

A hómentes illetve igen vékony hótakarójú területeken néhány tized fokkal fagypont alatt alakul a talaj hőmérséklete, és ezeken a területeken 20 centiméter mélyen is fagyott a talaj, viszont a melegedése gyorsabb lesz a héten – írja a met.hu.

A hét végére a talajhőmérséklet az 5 centiméteres mélységben már jellemzően 3 és 6 fok között várható.
A hó olvadásával a belvízzel elöntött területek növekedésére kell számítani, a legtöbb helyen ugyanis már most telítettek a talajok. Ez különösen a déli országrészben okozhat problémát, ahol az Alföldön már most is kiterjedt belvízzel elöntött területek vannak, és a hótakaró is számottevő.

Az előttünk álló héten változékony időben lesz részünk. Sok lesz a felhő, de napos időszakokra is lehet majd számítani. Kedden országszerte várható csapadék, főként eső, de északnyugaton és a hegyvidéki területeken havas esőre is lehet számítani.

Szerdán és csütörtökön többfelé, pénteken és szombaton azonban már csak elszórtan lehet eső. Ugyanakkor vasárnap visszatér a csapadékos idő, és ismét sokfelé lesz eső, illetve zápor.

Összességében 5 és 15 milliméter közötti csapadék valószínű a héten, ami a hóolvadással együtt jelentős víztöbbletet okoz a földeken.

A hét első felében többfelé lesz élénk a szél, majd péntektől a Dunántúlon erős, máshol élénk déli széllel érkezik a melegedés. Az eső, és a déli szél a hegységeink magasabb régióinak kivételével a hét végére mindenütt elviszi a havat.

A hétfő hajnali erős fagyok után a következő napokban már nem várhatók hasonló éjszakai lehűlések. A hóval fedett területeken eleinte még néhány fokkal fagypont alatt alakul a minimum hőmérséklet, a hétvégére azonban már fagymentesek lesznek az éjszakák. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden még jellemzően 2 és 7 fok körül alakul, majd napról-napra melegszik a levegő, és a hét második felében már mindenütt 10 fok feletti hőmérsékletek lesznek a legmelegebb órákban.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó