2022. május 19. csütörtök Ivó, Milán

Hírek - Növény

Súlyos problémát jelent az illegális árusítás: csúnyán átverhetik a gazdákat a piacokon

Az ellenőrzési tapasztalatok alapján az elmúlt években egyre súlyosabb problémává vált a fás növények szaporítóanyagainak (elsősorban a gyümölcs- és szőlőoltványoknak) helyi piacokon, vásárokon történő jogszerűtlen árusítása. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat a piacok, vásárok szervezői, üzemeltetői számára, hogy árusítóik soraiból hatékonyan szűrhessék ki a tisztességtelen forgalmazókat.
 
 

A tavaly őszi forgalmazási és telepítési szezonban a Nébih és a megyei kormányhivatalok szakemberi közös piacellenőrzéseket folytattak, melyek során többször kellett intézkedniük fás növények szaporítóanyagainak jogszerűtlen árusítása miatt. A jogszabályi előírások figyelmen kívül hagyása mellett számos esetben az alapvető szakmai és etikai kritériumok sem teljesültek. Ezzel az eladók nem csak a vásárlókat, a kiskerttulajdonosokat károsították meg, de közvetve a tisztességes ágazati szereplőket is. Az illegális árusítás jelentős kockázatot is hordoz, hiszen ezeknél az anyagoknál jellemző, hogy a növényegészségügyi biztonság érdekében szükséges szabályokat sem tartják be. 

Jogszabályi előírások

Jelenleg a kiskereskedelmi árusítóhelyekre, lerakati forgalmazásra vonatkozó keretet a következő szakmai jogszabályok adják meg:

 • a gyümölcs szaporítóanyagok előállításáról és forgalmazásáról szóló 14/2017 (III.23.) FM rendelet,
 • a szőlő-szaporítóanyagok előállítására minősítésére és forgalomba hozatalára vonatkozó 87/2006. (XII.28.) FVM rendelet,
 • a növényegészségügyi feladatok végrehajtásának részletes szabályairól szóló 7/2001 (I.17.) FVM rendelet. Ez utóbbi bejelentési, regisztrációs kötelezettséget, majd annak alapján a növény- és talajvédelmi hatáskörben eljáró járási hivatal ellenőrzését írja elő a kiskereskedelmi forgalmazóhelyek részére (9. melléklet, 8.2.6. pont).

Mire érdemes szervezőként figyelni?

A piac- és vásárüzemeltetők, az önkormányzatok is sokat tehetnek annak érdekében, hogy árusítóik közül kiszűrjék a tisztességtelen forgalmazókat. A legfontosabb, hogy az árusítóhelyek kiadásakor meggyőződjenek arról, van-e a kereskedőnek növényegészségügyi regisztrációja. Amennyiben nincs, a tevékenység további érdemi vizsgálat nélkül illegálisnak minősül.

A fenti alapfeltételen túl az alábbiak megléte is szükséges a jogszerű árusításhoz:

 • Számla, melyen tételesen szerepel az eladni kívánt áru fajtatételeinek pontos mennyisége.
 • Származást igazoló okmány: magyar előállítású anyagoknál Nébih származási igazolvány, külföldi előállítású anyagoknál a fajtatételeket és azok kategóriáját is tartalmazó szállítói dokumentum.
 • Egyedi címke a gyümölcsoltványon/csemetén. Ezen kötelezően szerepelnie kell a következőknek: faj, nemesfajta, alanyfajta, a termelő faiskola megnevezése és növényegészségügyi regisztrációs száma, származási ország, kategória (Certifikált, vagy C.A.C.), növényegészségügyi állapot (vírusmentes,-tesztelt, tünetmentes), címke sorszáma. Ezen adatok nem szabadon kitölthetőek, tehát egy gépi címkét kell látniuk.

Amennyiben a fenti dokumentumok hiányoznak, az árusítási tevékenység illegálisnak minősül. Ez a mozgóárusítás esetén különösen jellemző. Ilyen esetben a tisztességes vállalkozók és saját rendezvényük jó híre érdekében se engedélyezzék a kitelepülést.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!