2021. június 22. kedd Paulina

Hírek - Növény

Sürgős teendők a repceföldeken: ezeket a feladatokat minden gazdának el kell végeznie

Beköszöntött a tavasz, itt az idő szemrevételezni a repcét! Mindenki számára jól ismert, hogy az őszi káposztarepce tápanyagigényes növény, és nagyon jól jelzi a különböző tápelemhiányokat.
 
 

A nitrogénhiányt az idős levelektől kezdődő sárgulás, valamint a fejletlen állomány jelzi. A legfeltűnőbb a lilás-vöröses elszíneződés foszforhiányra utal, mely elvékonyodó levélnyéllel, és fejletlen gyökérzettel párosul. A káliumhiánytól jelentősen visszamarad a fejlődésben, amely a termés mennyiségében jelentkezik – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A foszfor- és káliumszükségletet ősszel, alaptrágyaként kell kijuttatni, ami tavasszal még kiegészíthető, ha látványos tünetekkel találkozik az ember. A nitrogén 20-25%-át ősszel, a maradékot tavasszal szokás kijuttatni.

Az első fejtrágyázás időpontját a vegetáció megindulását követően egy héten belül érdemes elvégezni, ha az időjárási körülmények adottak, ekkor a tervezett nitrogénmennyiség nagyobb részét (kb. 60%-át) kell kijuttatni. A nitrogén mellett az optimális termésmennyiség és minőség elérése érdekében a kezelés kiegészíthető kén-, bór-, magnézium- és kalciumtartalmú lombtrágyával is.

A második fejtrágyázást zöldbimbós állapotban érdemes elvégezni, ekkor kell kijuttatni a maradék nitrogénmennyiségét. Ez még virágzás előtt 7-10 nappal kijuttatott bórtartalmú lombtrágyával egészíthető, amely segíti a termékenyítést, így magasabb termésmennyiséget érhet el az ember.

A tápanyagután-pótlás mellett oda kell figyelni a rovarkártevőkre is. A sárga ragacslapok már szép számmal fogják a repcefénybogarakat és a repceszárat károsító ormányos bogár egyedeket. Ilyenkor a nagyobb problémát az ormányos bogarak okozzák, melyek a repce szárába petéznek, a kikelő lárva pedig a repce szárában táplálkozik, amitől növény vontatottan fejlődik, és ami jelentős termésveszteséget okozhat. Az ormányos bogár ellen védekezni a tömeges tojásrakás előtt érdemes. A védekezési küszöbérték a sárgatálas megfigyelés alapján: 10 nagy repceormányos/csapda/3 nap vagy 15 repceszárormányos/csapda/3 nap.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu