Figyelmeztet a szakember: sokat kockáztat az a gazda, aki ezt most nem lépi meg

Figyelmeztet a szakember: sokat kockáztat az a gazda, aki ezt most nem lépi meg

A tavaly óta tartó szokatlanul erős gabonadrágulás után, idén az inputanyagok ára is jelentősen megemelkedett, és habár előbbi egyértelműen a növénytermesztőknek kedvez, utóbbi nekik is okozhat gondokat. A gazdák jelenleg meg tudják fizetni a megemelkedett inputanyagokat, amivel biztosítani tudják a következő évi termést, de rizikózni most nem érdemes - tájékoztatta az Agrárszektort Balássy Ákos, az Eurochem Agro Hungary Kft. ügyvezetője. Kiemelte, a műtrágya árak az egész világon lényegesen magasabbak lettek 2021-ben, ám a terményárak emelkedése a legtöbb esetben kompenzálja mindezt, így nem érdemes kockáztatni a jövő évi termést egy esetleges csökkentett vagy kihagyott tápanyag-utánpótlással.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A gabonaárak után, idén az inputanyagok ára is elkezdett emelkedni, és habár ez utóbbi drágulása messze elmarad a terményárakétól, egyelőre nem lehet tudni, meddig tarthat az áremelkedés. Egy biztos, nemcsak a növényvédő szerek, de a műtrágyaárak is lényegesen magasabbak lettek 2020-hoz képest - mondta az Agrárszektornak Balássy Ákos. Hozzátette, a földgáz ára a tavalyi 3,71 eurós minimum árról 60-70 euróra emelkedett, és vannak elemzők akik további emelkedést jósolnak. Mivel a földgáz a nitrogén műtrágyák alapja, így ezen termékek árai közel duplájára nőttek. Egyes gyárak ott tartanak, hogy fontolóra vették a gyártás leállítását is. A foszfor műtrágyák árai 2020 január óta folyamatosan emelkednek, jelenleg szintén közel kétszer annyiba kerülnek, mint tavaly. A kálium műtrágyák árai ez év nyarán kezdtek emelkedni, mostanra azok is duplájára emelkedtek.

Ezek a drágulások csak késleltetve érezhetők a hazai piacon, mivel még vannak átmenő készletek. Ugyanakkor fel kell készülni arra, hogy az NPK műtrágyák árai is folyamatosan emelkedni fognak.

Az áremelkedések minden hatóanyag esetén más okból történnek - közölte a szakember. A nitrogén műtrágyák esetében a gáz ára okozta, a foszfor műtrágyáknál a megnövekedett kereslet a drágulás okozója, a kálium műtrágyák esetében a megnövekedett kereslet és a csökkenő globális gyártási kapacitás, az NPK termékek esetében pedig az előző három hatóanyag emelkedése a kiváltó ok. Balássy Ákos hangsúlyozta, mivel a terményárak is emelkedtek, így a termelők meg tudják fizetni a megemelkedett inputanyagokat, amivel biztosítani tudják a következő évi termést. Kiemelte azonban, hogy a kereskedőknél lévő készletek végesek, és a tervezetthez képest szűkösek, ugyanakkor a gabonaárak emelkedése a legtöbb esetben - egyes kultúrák esetében az idei száraz nyár miatt régiónként terméscsökkenés várható - kompenzálja a műtrágya árak emelkedését, így nem indokolt a jövő évi, várhatóan továbbra is magas felvásárlási ár melletti termés kockáztatása egy esetleges csökkentett vagy kihagyott tápanyag-utánpótlással.

Javaslom a gazdálkodóknak, hogy számolják ki a felkínált műtrágya árát hatóanyagra és ne a Ft/tonna ár alapján döntsenek! Ha nem számolnak előfordulhat, hogy felesleges hatóanyagot szórnak ki, vagy egy olcsóbbnak tűnő műtrágya valójában sokkal drágábban tartalmazza ugyanazt a hatóanyagot. Ne “tonna/ha" műtrágyát, hanem “hatóanyag/ha" műtrágyát szórjanak

- hívta fel a figyelmet a szakember.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?