Ezt sokan elrontják a gyümölcsfák gondozásakor: erre mindenképp figyelj oda

Tóth Enikő
A tapasztaltabbak már biztosan tudják, de sosem lehet elégszer hangsúlyozni: nincs lazsálás a betakarítás után sem, ha jövőre is egészségesnek és élettel telinek akarjuk tudni gyümölcsöseinket. A következő szezonra már most el kell kezdeni készülni, így akad feladat bőven a fáink körül ilyenkor is.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Nagyon fontos! - Tápláljunk

Kiemelkedő szerepe van a tápanyagutánpótlásnak ebben az időszaknak, hiszen ilyenkor zajlik a gyümölcsfákon a rügydifferenciálódás bonyolult élettani folyamata, ami végsősoron megalapozza a jövő évi termésünket. Nagyon fontos ezen hatóanyagok időbeni kijuttatása, hogy a virágrügyek kialakulása idejére ne alakulhasson ki tápanyaghiány, ami csökkentheti a jövő évi termés mennyiségét.

Nem csak tápanyaggal kell feltölteni ilyenkor fáinkat, hanem lemosó permetezés után téli pihenőre küldeni őket. Sokan nem értékelik az őszi lemosó permetezések szerepét, de pont annyira fontos meggyéríteni a telelőre vonulni készülő kártevőket, mint a tavaszi lemosóval az ébredezőket. Sajnos befolyásoló tényező ma már a változékony időjárás által okozott behatások összessége, mint az elhúzódó őszi időjárás vagy az enyhe tél, hiszen ezek kedvezőek a kórokozóknak és kártevőknek egyaránt. Az őszi lemosó permetezés elvégzésének legkedvezőbb időpontja a lombhullás időszakára tehető. Érdemes nagy lémennyiségben kijuttatni a növényvédőszert, hogy a törzseken és az ágakon egyenletes fedést biztosítsunk. A megfelelő növényvédőszer kiválasztásához érdemes korábbi kárképeket figyelni, vagy segítséget kérni szakembertől, a kártevők vagy betegségekből származó problémáink ismertetése után. Ha kórokozók vagy gombás betegségek voltak a legjellemzőbb tünetek, akkor réztartalmú készítményeket kell alkalmaznunk. Ha emellett megjelent a lisztharmat is, akkor kén tartalmú növényvédő szereket vásároljunk, de figyeljünk hogy ennek kezelésére a réztartalmú már nem alkalmas. Az olajos alapú készítmények rovar- és atkakártevők ellen alkalmazhatóak, valamint tapadásfokozó és hatékonyságot növelő tulajdonsággal is bírnak. Vékony bevonatot képeznek a kártevők áttelelő alakján, megakadályozzák azok légzését.

Az ősz folyamán mindenféleképpen sort kell kerítenünk a talaj tápanyagfeltöltésére is a gyümölcsösben, mivel ez a legalkalmasabb időszak a foszfor és kálium trágyázásra. Ezen tápelemek lassan jutnak el a gyökérzónába a lassú oldódásuk miatt, ezért a betakarítás utáni időszak a legoptimálisabb a kijuttatásukra. A foszfor elengedhetetlen a növény növekedéséhez és a generatív részeinek kialakulásához, illetve működéséhez, míg a kálium javítja a fák betegségekkel szembeni ellenállóságát, vízgazdálkodását, a termés minőségét, de az őszi időszakban a legfontosabb, hogy a fák télállóságát is. A nitrogéntartalmú műtrágyák kijuttatását érdemes tavaszra hagyni, mert ezek többsége gyorsan és könnyen oldódik. Ősszel csak a talajra hullott levelek lebontásához szükséges nitrogénmennyiséget érdemes kiszórnunk.

Bebiztosítjuk a következő évi termésünket - Lombvédelem

Bizony, nagyban befolyásolja a következő évi termőrügyek és termővesszők egészséges képződését a lombozat egészségének megőrzése a szüret utáni időszakban. A lombozatot megtámadó gombás betegségek a levelek korai hullásához vezethetnek, ami sajnos a későbbiekben hajtásnövekedés csökkentést, vagy teljes leállást eredményezhet. A levelekben képződő asszimilátákat a fák a jövő évi termés szempontjából fontos rügyképződésre, termésdifferenciálódásra fordítják. Rendkívül fontos a lombozat jó kondíciójának minél további fenntartása. A kártevők mellett a kórokozók közül a lombot cseresznyén és meggyen a blumeriellás levélfoltosság, kajsziban a sztigminás betegség és a csak kajszin károsító gnomóniás levélfoltosság, őszibarackon a sztigminás levéllyukacsosodás, szilvában a polisztigmás vörösfoltosság és a fillosztiktás levélfoltosság károsít leginkább. A különböző kórokozók támadásnak következtében a gyümölcsérés végére teljes lombhullás következhet be. Ez újabb hajtásnövekedést indíthat meg, a hajtás későn érik be és elfagyhat, csökken a virágrügyek száma. A kórokozó fertőzött leveleken telel át. Sajnos sok termelő hajlamos elhanyagolni a lombvédelmet, ami később a termő vagy esetlegesen nem termő évet követő esztendő termését is befolyásolják. Szükséges tudatos és rendszeres lombvédelmet alkalmazni gyümölcsfáinkon.

Amikor fagypont közelébe vagy az alá csökkent a hőmérséklet, védekezzünk talajtakarással! Télen lassabban lebomló, durvább szerkezetű szerves anyagot, például szalmát, avart, faaprítékot és fenyőkérget terítsünk szét a fák, cserjék és évelők körül. Az újonnan telepített gyümölcsfák, gyümölcstermő bokrok, csemetefák és cserjék, borókák, hamisciprusok különös figyelmet igényelnek. A régi mulcsot még a talaj átfagyása előtt bele kell forgatni a talajba, ezzel javítjuk a talajszerkezetet, és szerves anyagokkal gazdagíthatjuk a talajt. A téli mulcs kijuttatására ne kerüljön sor hamarabb, csak az első komolyabb éjszakai mínuszok idején, amikor a növények már nyugalomba vonultak. Alkalmazása előtt jól be kell öntözni a talajt. A szerves talajtakarók jellemzője a laza szerkezet. A mulcs hatását csak akkor fejti ki, ha minimum 5 cm vastagon borítjuk be vele a talaj felszínét. A fák törzse körüli 10-15 cm-es részt szabadon kell hagyni. A téli mulcsot az utolsó fagyok elmúltával, április elején bontsd el.

A gyümölcsfák sikeres telelésének ugyanolyan fontos tényezője a gyökerekben lévő kellő nedvesség megtartása. A fiatal gyümölcsfák a téli előkészítésük során bőséges öntözést igényel. A víz mennyisége a fa érettségétől függ. A fiatal palánták számára 40-50 liter elegendő lesz, míg egy felnőtt almafa hidratálásához akár 200 liter víz is szükséges. Fontos, hogy a víz csak a fa törzse mentén folyjon, mert a fő feladat a fiatal gyökerek télre történő megnedvesítése. Ha esősidőszakunk volt, nem szükséges öntöznünk, hiszen a természetes hidratálás elegendő lesz.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?