Ez az egzotikus gyümölcs nálunk is terem: sokan nem tudják, de aranyat ér

Ez az egzotikus gyümölcs nálunk is terem: sokan nem tudják, de aranyat ér

Tóth Enikő
A fügét a legtöbben szárított formában ismerik, hiszen a boltokban nálunk így lehet hozzájutni a legegyszerűbben. Aki viszont kóstolta frissen, biztosan minden évben alig várja a nyarat, hogy beérjenek a gyümölcsök. Azon túl, hogy ízletes, a füge igazi tápanyagbomba, kiváló A- és B-vitaminforrás, de tartalmaz káliumot, és az emésztést segítő rostokat is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Napjainkban a friss füge nem tartozik az olcsó gyümölcsök közé, ezért sokan megpróbálják az otthoni termesztését. Sajnos a fügebokor fagyérzékeny, hazánkban gyakran elfagy, de védett helyen, melegebb zugban vagy sarokban egy kis odafigyeléssel bárkinél megteremhet.

A füge jótékony hatásairól is híres: Nagyon hatékonyan harcol a vírusokkal szemben. Sok vizet és növényi cukrot tartalmaz, melyek segíteni tudnak a kimerültségen, és méregtelenítés során is. A durván őrölt fügét alkalmazzák tüdőbetegek gyógyítására, a fügetej pedig fertőtlenítő hatású. Az omega-3 és omega-6 zsírsavak alapvetőek a szív- és érrendszeri betegségek elkerüléséhez. A füge nagyon jó forrása ezeknek, emellett káliumot tartalmaz, mely a magas vérnyomás ellen is hatékony.

Általában a füge hashajtóként működik, de arról is ismert, hogy a fekélyeket és a jól gyomorhurotot kezeli. Csökkenti a felfúvódás érzését, javítja a belek működését. Gyomorgörcs esetén nyugtató hatású, de a bélférgeket és egyéb parazitákat is megöli. Segíti a bél kiürülését, de ellentétben a hashajtókkal nem okoz függőséget, bélgörcsöket és hasmenést.

A fügék gondozása

Természetesen a fügének is megvannak a maga igényei. A fiatalabb fáknak rendszeres öntözésre van szükségük, míg meg nem erősödnek. A megerősödött daraboknak pedig a szárazabb éghajlatokon legalább hetente egyszer kell öntözni. A gyökér feletti talajra fektetett talajtakaró segít a talaj nedvességének megtartásában. A sárguló, vagy lehulló levelek a nedvességhiány árulkodó jelei. A fügéknek nincs szükségük rendszeres trágyázásra, kivéve, ha tartóban nevelkedtek.

A hűvösebb területeken a fügéknek elkélhet egy kis téli védelem. Ősz végén kössük össze a fa ágait, hogy kissé tömörebbé váljon. Készítsünk köré egy vázat (például csirkehálóból, vagy hasonló dróthálóból), a szigetelés érdekében pedig töltsd fel azt szalmával. Ha tudatosan gondozzuk fügefánkat, nyáron biztosan meghálája azt a finom gyümölcsével.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?