Ez az egzotikus gyümölcs nálunk is terem: sokan nem tudják, de aranyat ér

Ez az egzotikus gyümölcs nálunk is terem: sokan nem tudják, de aranyat ér

Tóth Enikő
A fügét a legtöbben szárított formában ismerik, hiszen a boltokban nálunk így lehet hozzájutni a legegyszerűbben. Aki viszont kóstolta frissen, biztosan minden évben alig várja a nyarat, hogy beérjenek a gyümölcsök. Azon túl, hogy ízletes, a füge igazi tápanyagbomba, kiváló A- és B-vitaminforrás, de tartalmaz káliumot, és az emésztést segítő rostokat is.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Napjainkban a friss füge nem tartozik az olcsó gyümölcsök közé, ezért sokan megpróbálják az otthoni termesztését. Sajnos a fügebokor fagyérzékeny, hazánkban gyakran elfagy, de védett helyen, melegebb zugban vagy sarokban egy kis odafigyeléssel bárkinél megteremhet.

A füge jótékony hatásairól is híres: Nagyon hatékonyan harcol a vírusokkal szemben. Sok vizet és növényi cukrot tartalmaz, melyek segíteni tudnak a kimerültségen, és méregtelenítés során is. A durván őrölt fügét alkalmazzák tüdőbetegek gyógyítására, a fügetej pedig fertőtlenítő hatású. Az omega-3 és omega-6 zsírsavak alapvetőek a szív- és érrendszeri betegségek elkerüléséhez. A füge nagyon jó forrása ezeknek, emellett káliumot tartalmaz, mely a magas vérnyomás ellen is hatékony.

Általában a füge hashajtóként működik, de arról is ismert, hogy a fekélyeket és a jól gyomorhurotot kezeli. Csökkenti a felfúvódás érzését, javítja a belek működését. Gyomorgörcs esetén nyugtató hatású, de a bélférgeket és egyéb parazitákat is megöli. Segíti a bél kiürülését, de ellentétben a hashajtókkal nem okoz függőséget, bélgörcsöket és hasmenést.

A fügék gondozása

Természetesen a fügének is megvannak a maga igényei. A fiatalabb fáknak rendszeres öntözésre van szükségük, míg meg nem erősödnek. A megerősödött daraboknak pedig a szárazabb éghajlatokon legalább hetente egyszer kell öntözni. A gyökér feletti talajra fektetett talajtakaró segít a talaj nedvességének megtartásában. A sárguló, vagy lehulló levelek a nedvességhiány árulkodó jelei. A fügéknek nincs szükségük rendszeres trágyázásra, kivéve, ha tartóban nevelkedtek.

A hűvösebb területeken a fügéknek elkélhet egy kis téli védelem. Ősz végén kössük össze a fa ágait, hogy kissé tömörebbé váljon. Készítsünk köré egy vázat (például csirkehálóból, vagy hasonló dróthálóból), a szigetelés érdekében pedig töltsd fel azt szalmával. Ha tudatosan gondozzuk fügefánkat, nyáron biztosan meghálája azt a finom gyümölcsével.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?