2023. október 5. csütörtök Aurél
Így turbózzák fel a növényeket a profik: ezzel a módszerrel garantáltan jó lesz a szüret

Így turbózzák fel a növényeket a profik: ezzel a módszerrel garantáltan jó lesz a szüret

agrarszektor.hu
Külföldi mintára pár éve Magyarországon is beépült a köztudatba a biostimulátor tartalmú műtrágyák és lombtrágyák fogalma. Bebizonyította, hogy a szántóföldi kultúrákban nem csak hogy megállja a helyét, de már-már szükség is van rá. Sokan nem is gondolnák, de a kertészeti kultúrákban is legalább olyan jelentősége van ezeknek a szereknek mint a szántóföldön, hiszen nem csak a termés minőségét, de a mennyiségét is befolyásolhatjuk velük!

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Általános tudnivalók a gyümölcsösök tápanyag-utánpótlásáról

A tápanyag-utánpótlás tervezésekor a rendszeres szemrevételezések mellett figyelembe kell venni a termőhelyi adottságokat, a talaj tápanyagszolgáltató képességét és a különböző fajok, fajták eltérő igényeit. Érdemes figyelni arra, hogy a talajvizsgálati eredmények figyelembevételével összeállított tápanyag technológiai tervben nem csak az egyes tápelemek mennyiségét, hanem azok egymáshoz viszonyított arányát is meg kell határozni. A tápanyagok kijuttatását három fontos szempont alapján kell megtervezni:

1. Őszi nitrogén utánpótlása a rügydifferenciálódás és téli fagyállóság növelésének érdekében, és a koratavaszi nitrogén kijuttatása a rügypattanás és virágzás segítéséhez.

2. Kalcium, és mikroelem igény kielégítése a hajtásnövekedés, terméskötődés- és növekedés időszakában.

3. Megfelelő kálium utánpótlás a termésminőség javításához.

Fejtrágyázás csak védett nitrogénnel: itt jön képbe a biostimulátor hatás

A gyümölcstermő növények a legtöbb nitrogént az intenzív hajtásnövekedés és gyümölcsfejlődés időszakában igénylik, és veszik fel. A terméshozam nagysága és a gyümölcsök tápelem-egyensúlya között szoros összefüggés van. A nagy dózisú, illetve hirtelen hasznosuló nitrogén erőteljesen vegetatív fejlődést eredményez, ami rontja a gyümölcsösök tápelem-egyensúlyát. Az ilyen fákról származó gyümölcsök légzése gyorsabb, és fiziológiai stabilitásuk hiánya következtében rosszul tárolhatók.

Zöldségfélék esetében szintén káros hatása van a nagy dózisban, hirtelen hasznosuló nitrogénnek. A növény szövetállománya lazává, tapintása puhává válik. Gyakori a termés- és virágelrúgás, a virágzás rendszerint késik. A növény fogékonyabb lesz a betegségekre, továbbá romlik a termés eltarthatósága és szállíthatósága. Ezeket figyelembe véve a gyümölcs- és zöldségkultúrák nitrogén utánpótlására a biostimulátor tartalmú fejtrágyák használata jelentheti a megoldást, hiszen a hatóanyagot védett formában tartalmazzák, így biztosítva a folyamatos ellátást. A nitrogéntartalmú biostimulátorok egy úgynevezett védett nitrogénnel rendelkeznek, ezzel szabályozhatjuk a túlzott mennyiségű kijuttatást, és a nagy mennyiségű kijuttatott anyag elvesztését, hiszen akkor hasznosul amikor a növénynek szüksége lesz rá. Így az bármikor felvehető a növény számára.

Minden, amit a szőlőskertek tápanyag-utánpótlásáról tudni kell

Annak ellenére, hogy a szőlő nem tartozik a kifejezetten tápanyagigényes növények közé, és egy évben akár alultápláltság esetén is képes nagy termést adni, a tápelemek hiánya a következő év termésmennyiségére és minőségére negatív hatást fog gyakorolni. A szőlő gyökérzetének 70%-a 30-60 cm mélyen található, ezért az alaptrágyázást is úgy kell végezni, hogy a tápanyagok ebben a zónában érvényesülhessenek. A tápanyag-utánpótlás, metszés, zöldmunkák tervezésénél és elvégzésénél mindig szem előtt kell tartani, hogy a termőrügyek differenciálódása tehát, a következő évi termés kialakulása, mindig egy évvel korábban a virágzás időszakában megkezdődik. A hozam mellett a tápanyagellátás jelentős hatást gyakorol a bor minőségére is.

Szőlő tápanyag-utánpótlási technológia:

1. Alap és fejtrágyázás

A talajvizsgálati eredményeken alapuló alap és feltöltőtrágyázást a nyugalmi időszakban kloridmentes, káliumtúlsúlyos műtrágyákkal kell elvégezni. Amennyiben indokolt, talajjavítást és kalcium utánpótlást is erre az időszakra kell időzíteni.

2. Fejtrágyázás

A folyamatos, de fokozatos nitrogén ellátást érdemes biztosítani a növényünk számára. A különböző nitrogén tartalmú termékek közül, a biostimulátor alapú anyagok biztosítani tudják az állandó ellátást fokozatosságra alapulva, így a kijuttatott, de nem teljes mennyiségben felvett nitrogén a növény bármikor elérheti, és hasznosíthatja.

3. Hajtásnövekedés segítése

A környezeti stresszhatásokkal szembeni ellenállás fokozása, a tápanyagfelvételi stimulálás és a hajtásnövekedés erősítése hozzájárul a generatív szervek egészséges fejlődéséhez, ezáltal a terméshozam növekedéséhez

4. Terméskötés fokozása

A fürtvirágzat kialakulását követően a folyamatos tápanyagbeépülés biztosítása biostimulátor komplex által, és a megfelelő bórellátás hozzájárul a terméskötődési folyamatok zavartalan lezajlásához.

5. Ellenálló képesség és minőség javítása

A gyümölcskötődés és fürtzáródás között kijuttatott kalcium és magnézium erősíti a szőlő héját, csökkenti a bogyórepedés kockázatát. A biostimulátor komplex a többi tápelem beépülésére és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség növelésére is pozitívan hat.

6. Íz és zamatanyagok fokozása

A fajtára jellemző színeződés és az intenzív ízképződés eléréséhez az érés kezdete és a zsendülés között javasolt a magas kalcium és kálium tartalmú lombtrágya használata. Ezen tápelemek beépülését és a szőlő ellenálló képességét tovább fokozza a szabadalmaztatott biostimulátor komplex.

Fontos kiemelni, hogy a biostimulátor elsősorban a stresszhelyzetek leküzdésében, mint a fagy, az aszály, a mechanikai sérülések (pl. jégverés, szélverés), az UV-sugárzás vagy az egyes gyomirtószerek által okozott perzselések ellen fontos tényező. A magyar piacon található sokféle biostimulátor tartalmú termék, különböző fenológiai fázisokra és különböző kultúrákra van kifejlesztve, így nem egy általános kezelést nyújtunk növényeink számára, hanem egy egyedire szabott metódust hajtunk végre. Összetevőiknek hála növeli a növény természetes tűrőképességét, fokozza az anyagcsere-folyamatokat, emellett kész tápanyagokat és energiaforrást biztosít. Használatukkal a növény gyorsan és látványosan kiheveri a stresszhatás káros következményeit, és ismét fejlődésnek indul.

Forrás: Timac Agro Hungária Kft.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?