Új növények hódíthatják meg a magyar földeket: nincs mese, ezt meg kell lépni

Új növények hódíthatják meg a magyar földeket: nincs mese, ezt meg kell lépni

agrarszektor.hu
2021-ben jelentősen nőtt az öntözéses területek nagysága Magyarországon az előző évekhez képest, és habár jelenleg 85 ezer hektáron öntöznek hazánkban, 200 ezer hektár körüli a vízjogi engedéllyel rendelkező területek nagysága. Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatója szerint nemcsak az öntözésre kellene fókuszálni, hanem egy komplex vízgazdálkodási stratégia mentén lenne célszerű kezelni a belvizek elvezetését, akár tározók további építésével, akár az öntözés továbbfejlesztésével. Emellett a gazdáknak törekedniük kell arra, hogy a következő időszakban olyan mezőgazdasági technológiát alkalmazzanak, olyan szárazságtűrő növényeket vessenek, amik lényegesen jobban ellenállnak az időjárás viszontagságinak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Jelentősen megnövekedett tavaly a forró napok száma Magyarországon a korábbi évekhez képest, és egyelőre az idei év sem mutat más tendenciát. Fel kell tehát készülni az aszály elleni védelemre, ez pedig nemcsak a bankoknak, de a kormányzati oldalnak, illetve a mezőgazdasági termelőknek is fontos - mondta az InfoRádiónak Szabó István. Kiemelte, a pénzintézeteknek egyértelműen az lenne a feladatuk, hogy finanszírozzák azokat az öntözéses projekteket, amelyek jelen pillanatban a Vidékfejlesztési Programban futnak. 

Abban az esetben, ha a termelők ténylegesen össze tudnának fogni, létrehozva egy elismert öntözési közösséget, akkor a támogatások intenzitása a 70 százalékot is elérhetné. Ez azt jelenti, hogy a beruházás 70 százaléka biztosítható lenne uniós és hazai forrásból a Vidékfejlesztési Program kettes pillére alapján, de az üzemeltetéshez is kapcsolódhatna egy jelentős finanszírozás. Bár ennek a pályázata korábban már megjelent, a gazdák túlzottan bonyolultnak tartják a szabályozási hátterét, függetlenül attól, hogy az elmúlt időszakban jelentős lazítások történtek az agrárirányítás részéről. Emellett a kivitelezési költségek megnövekedése is problémát jelent az érintetteknek, igaz ezt az építési költségek elismerése kapcsán a kifizető ügynökség figyelembe tudja venni

 - magyarázta a szakember.

Jelenleg 85 ezer hektáron öntöznek Magyarországon, de ennél magasabb, 200 ezer hektár körüli a vízjogi engedéllyel rendelkező területeknek a nagysága. Bár ez nagyban elmarad attól a 400 ezer hektártól, ami még a rendszerváltozás körül volt, mégsem elhanyagolható, hogy 2021-ben jelentősen növekedett az öntözéses területek nagysága az előző évekhez képest. Szabó István szerint amennyiben az uniós források rendelkezésre állnak, márpedig rendelkezésre állnak, nemcsak az öntözésre kellene fókuszálni, hanem egy komplex vízgazdálkodási stratégia mentén lenne célszerű kezelni a belvizek elvezetését, akár tározók további építésével, akár az öntözés továbbfejlesztésével, amihez a bankszektornak kellene finanszírozást biztosítania. Ugyanakkor ehhez nemcsak a bankokra és a kormányzatra van szükség, hanem a gazdákra is, akiknek törekedniük kell arra, hogy a következő, vélhetően aszályos időszakban olyan mezőgazdasági technológiát alkalmazzanak, olyan szárazságtűrő növényeket vessenek, amik lényegesen jobban ellenállnak az időjárás viszontagságinak - hangsúlyozta az OTP Agrár ügyvezető igazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03