Veszélyes kártevők támadják a fiatal repcevetéseket: ezek még sok kárt okozhatnak

Veszélyes kártevők támadják a fiatal repcevetéseket: ezek még sok kárt okozhatnak

agrarszektor.hu
Szeptember második hetét a kora őszi nyárias időjárás jellemezte. A térséget nagy ívben elkerülték az időjárási frontok, nappal 27-31 Celsius fok hőmérséklet volt, éjszaka viszont felfrissült a levegő, erős volt a harmatképződés. Csapadék sehol sem esett. A napraforgó betakarítása jó ütemben halad, bár még sok az aratásra váró terület. Megkezdődött a korai érésű hibrid kukoricák aratása is. Az őszi káposztarepcét gyakorlatilag elvetették, sőt az augusztus végi vetések már ki is keltek, írta növényvédelmi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A fiatal repcevetésekre kell most koncentrálni az erőket és a figyelmet, mert több fiatalkori kártevő támadja a növényeket. Már a nyár második felében megfigyelhető volt a repce kártevők koncentrálódása az árvakeléseken, ahol tömegesen károsítottak a különféle bolhafajok, és szinte mindenhol szívogatott a repce levéltetű, végül, de nem utolsó sorban pedig a repcedarázs egy teljes nemzedéke is kifejlődött ezeken a területeken, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. Nem meglepő tehát, hogy a kelő vetéseken sorra jelennek meg ezek a károsítók. A nyarat idéző meleg időjárás és a szárazság miatt elemében vannak a keresztesvirágú- és földibolha fajok, melyek már hámozgatják a szikleveles repcét, de ugyanitt szívogatnak az első betelepült szárnyas levéltetű egyedek is. Az első levéltetű kolóniák kialakulására nem kell sokat várni, hiszen a szűznemzéssel szaporodó levéltetveknél ez a folyamat csupán napok kérdése.

Az utóbbi években egyre nagyobb mértékben jelentkező vírusbetegségek terjedése ebben a helyzetben nem fog meglepetésként érinteni egyetlen szakembert sem. Másik sarkalatos probléma, hogy a repcetáblák környezetében már a repcedarazsak imágói is ott röpködnek. Aktivitásuk főként a délutáni, alkonyati órákban feltűnő, keresik az ideális peterakási helyet. A növények fiatal, néhány leveles korában a fentiekben felsorolt kártevők kémiai beavatkozás nélkül érzékeny károkat képesek előidézni. Remélhetőleg minél több rovarölő szerrel csávázott vetőmag került a talajba, így legalább a káposztalegyek lárváitól óvhatjuk meg a kelő repcét. A vetések védelme, illetve a helyes időzítés érdekében már most célszerű kihelyezni a sárgatálakat és a ragacsos fogólapokat a kártevők szignalizálása érdekében.

A hosszúra nyúlt és viszonylag száraz nyárutó kedvez a mezei pocok felszaporodásának. Már a nyár folyamán is jelezték a gradációjukat néhány tájegységben, de másutt is megfigyelhető aktivitásuk. A rágcsáló most még a ruderális területeken és az évelő pillangósokban található, de nemsokára megkezdődik migrációjuk az őszi vetésű növények környezetébe, ott is kezdetben a táblaszegélyekbe. Nem árt már most tudni, hogy mire lehet számítani az ősz és a tél folyamán.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?