Viharokkal tör be a lehűlés az országba szerdán: durva eső vethet véget a hőségnek

Viharokkal tör be a lehűlés az országba szerdán: durva eső vethet véget a hőségnek

MTI
Nyugaton már szerdán hűvösebb lesz, míg délkeleten akár 40 Celsius-fok is lehet - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) kedden a Facebook-oldalán. Ezért hőség és heves zivatar veszélye miatt is adott ki figyelmeztetéseket szerdára az OMSZ.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A közlés szerint nyugaton már szerdán érkezik a felfrissülés és a kissé hűvösebb idő, keleten viszont még "jócskán tombolni fog a hőség". Néhány helyen a keddihez képest is magasabb értékek várhatók. Délkeleten így akár 40 fok is lehet majd a legmelegebb órákban, és a maximumhőmérsékleti rekord is megdőlhet. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a hőség mellett szerdán akár heves zivatarok is kialakulhatnak. Csütörtökön viszont már keleten is érezhetően mérséklődik a hőség.

Az OMSZ azt írta szerdán már csak a Duna vonalában és attól keletre alakulhat 27 fok felett a napi középhőmérséklet, de az Alföld és a Tiszántúl nagy részén még a 29 fokot is meghaladhatja. Emiatt harmadfokú figyelmeztetést adtak ki Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére. Budapestre, Pest, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves és Tolna megyére másodfokú, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt. Az ország nagy részén az UV-B-sugárzás is nagyon erős lesz. Az előrejelzés szerint szerdán a minimumhőmérséklet 17-25 fok között alakul, a hűvösebb a Duna-Tisza közi homokhátságokon és az északi völgyekben lesz. A maximumok általában 31-39 fok között alakulnak, de északnyugaton ennél már pár fokkal hűvösebb lesz, délkeleten viszont akár a 40 fokot is elérheti a hőmérséklet.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy szerda hajnaltól a déli órákig elsősorban a Dunántúl nyugati felén fordulhatnak elő záporok, zivatarok. Átmeneti szünetet követően, a késő délutáni óráktól viszont már főként az ország középső sávjában várhatók szórványosan záporok és akár heves zivatarok. A zivatarok dél felől észak felé haladva akár rendszerbe is szerveződhetnek. A legintenzívebb zivatarokat viharos (60-80, akár ennél is erősebb széllökés, intenzív csapadék, valamint (2-3 centiméter átmérőjű jégdarabokkal) jégeső kísérheti. Az ország északkeleti harmadán az éjszakai órákig is kitarthatnak a zivatarok. Zivatarveszély miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Tolna megyére adtak ki másodfokú, míg Békés, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Balaton József

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?