100 milliárdos kárt tett a kukoricában a brutális aszály

Akár 100 milliárd forinttal is csökkenthette a kukoricatermelők idei bevételeit a nyári hőség és aszály. Az eddigi betakarítási eredmények szerint a termés több mint 2 millió tonnával lehet kevesebb a tavalyinál. A veszteségek jelentősen visszafoghatják a mezőgazdaság idei kibocsátását és GDP-hozzájárulását is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Súlyos bevételkiesést okoz a nyári aszály és hőség a kukoricatermelőknél 2017-ben. Biztos, hogy az idei termésmennyiség jelentősen csökken tavalyhoz képest. A KSH szerint a gazdálkodók az elmúlt évben összesen 8,73 millió tonna kukoricát takarítottak be 8,63 tonnás hektáronkénti hozamok mellett. Az eddigi idei aratási eredmények ugyanakkor - közölte a közelmúltban Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára - 6,3 tonna körül alakulnak, és a tárca most 6,0-6,5 tonnás országos termésátlaggal számol.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

Ebből kiindulva az ez évi össztermés - egymillió hektárt némileg meghaladó területet figyelembe véve - 6,0-6,5 millió tonna lehet. Ez azt is jelenti, hogy akár 2,0-2,5 millió tonnával kevesebb kukorica teremhet 2016-hoz képest, és ez 20-30 százalékos visszaesést eredményezhet.

Az agrártárca adatai szerint a tonnánkénti felvásárlási átlagát tavaly 38,5 ezer forint volt, most pedig 43 ezer forint körül mozog. Így mind változatlan, mind folyóáron számolva az aszály és hőség miatti veszteségek megközelíthetik, illetve meghaladhatják a 100 milliárd forintot is.

A terméskiesés jelentősen csökkentheti a mezőgazdaság idei kibocsátását, illetve GDP-hozzájárulását is. Ennek kapcsán ismét kiújulhat az ágazati vita arról, hogy az agrárium teljesítményét mennyire határozzák meg a technológiai eljárások és az időjárási körülmények. Az idei tapasztalatok azt mutatják, hogy a kukoricatermelés mennyiségét és eredményességét döntően az időjárás szabja meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?