Brüsszel megvédi a makói zöldséget

agrarszektor.hu
Jóváhagyta az Európai Unió, hogy a Makói petrezselyemgyökeret is oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel (ofj) lehessen ellátni. A területi lehatárolás az eredetvédelem alapvető része, így csak a meghatározott településeken termesztett növények kaphatják meg a makói petrezselyemgyökér elnevezést. Az elnevezés alkalmazásának feltétele a meghatározott gyártási technológia használata is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A napokban hagyta jóvá az Európai Unió, hogy a makói petrezselyemgyökeret oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel lehessen ellátni. Az elnevezést azok a termékek viselhetik, amelyeket Makó, Csanádpalota, Apátfalva, Ambrózfalva, Csanádalberti, Ferencszállás, Földeák, Királyhegyes, Kiszombor, Klárafalva, Kövegy, Magyarcsanád, Maroslele, Nagyér, Nagylak, Óföldeák, és Pitvaros települések közigazgatási határain belül termelnek.

A bejegyzett elnevezést viselő termékek megjelöléséhez használt egyedi címkéket a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) makói szervezete, a Csanád és Térsége Gazdakör adja ki. Fel kell tüntetni rajtuk a "makói petrezselyemgyökér" szóösszetételt és a megfelelő regisztrációs számot - közölte az Európai Bizottság.

A termékelőállítás területi lehatárolása az eredetvédelem alapvető része.

A földrajzi jelzés valamely táj, helység, kivételes esetben ország neve, amelyet az e helyről származó olyan termékek megjelölésére használnak, amelyeknek különleges minősége, hírneve, vagy egyéb jellemzője lényegileg e földrajzi származásnak tulajdonítható.

A "makói petrezselyemgyökér" védett nevet csak akkor lehet használni, ha a termék teljes mértékben megfelel a termékleírásban megállapított technológiai, minőségi és érzékszervi követelményeknek. Nem használhatók azok a védett névre utaló megnevezések, amelyek az élelmiszerek jelöléséről szóló uniós rendelet alapján alkalmasak a fogyasztók megtévesztésére.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?