Jönnek az oroszok: új gabonastratégia kell

agrarszektor.hu
Globális szinten 10-20 millió tonnával nő évente a búza és kukorica iránti kereslet, ugyanakkor Ukrajna és Oroszország egyre nagyobb mennyiséggel jelenik meg a világpiacon. Új magyar gabonastratégiára van tehát szükség, a mennyiségi termelés mellett helyet kell kapnia a kisebb piaci szegmenseket kiszolgáló, specializált termesztésnek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A gabonapiacot már most is nagymértékben meghatározó orosz és ukrán termelés további bővülése a magyar gazdák exportpiacait veszélyezteti. Hagyományos piacaink és versenyképességünk megőrzése érdekében elengedhetetlen a gabonastratégia újragondolása - hangzott el a szektor vezetői számára a K&H-ban rendezett Agrár Klubon.

A jelenlegi tapasztalatok szerint csak nagy mennyiségű, minőségben egységes és egészséges, a bioüzemanyag-gyártók, a malomipar és a takarmánykeverők eltérő igényeit kiszolgálni tudó áruval vehető fel a verseny a hazai és a nemzetközi piacokon. Ehhez a kiterjedt vasúthálózat, a környező (bosnyák és olasz) felvevőpiacok keresletének kiaknázása mellett a precíziós gazdálkodási technológiák fejlesztése is szükséges. Ez ugyanis gazdaságosan üzemeltethető, folyamatosan fejleszthető és többletjövedelmet biztosító gazdálkodást tesz lehetővé - állapította meg Kovács István Dezső, a KITE Zrt. terménykereskedelmi üzletág igazgatója.

Az elmúlt év kiugró terméseredménye alapján talán sokakat meglep, hogy éppen most kongatják a vészharangot a gabonatermesztés jövőjével kapcsolatban. Látni kell azonban, hogy egy olyan globális piacról beszélünk, amelyet kevésbé a hazai termés, sokkal inkább a nemzetközi folyamatok határoznak meg.

Búzaaratás Ukrajnában

Figyelmeztető számunkra, hogy a világszinten magas készletek miatt a tavalyi, mintegy 1,2 millió tonna malmi és 2,5-3 millió tonna takarmány minőségű termés legnagyobb részét egyelőre nem értékesítették a gazdák, így annak értéke nem realizálódott a termelőknél. Eközben Ukrajna és Oroszország egyre nagyobb mennyiséggel van jelen a világpiacon. Jelenleg a globális piac 56-58%-át teszik ki, így ha a közeljövőben csak 1-2%-kal növekszik a keletről érkező exportgabona mennyisége, már az is igen komoly nehézséget okozhat a hazai termelők számára - hívta fel a figyelmet Tresó István, a K&H agrárüzletág vezetője.

Világszinten a búza iránti kereslet 60 millió tonnával, a kukoricakereslet pedig 100 millió tonnával növekszik 5 évente. A repce esetében elképzelhető a termelés visszaszorulása Európában, miközben a napraforgó termelése egyre inkább Dél-Kelet-Európa irányába tolódik, a szójánál pedig a következő években ugrásszerű termelésnövekedés várható Ukrajnában és Oroszországban.

Míg a fejlett országokban a demográfiai fejlődés miatt inkább keresleti korlát, addig a fejlődő országokra kínálati korlát jellemző. Ennek megfelelően eltérő stratégia alkalmazható a két célpiacon - mondta Potori Norbert, az Agrárgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgatója. A gabonapiacot befolyásoló tényezők között megemlítette az energiapiaci kölcsönhatást, a kereskedelem liberalizálására irányuló vagy az ezzel ellentétes törekvéseket, az egyre szélsőségesebbé váló időjárás okozta növény- és állatbetegségeket, a megművelhető földterület és öntözővíz jelentette természeti korlátokat és a geopolitikai konfliktusokat is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31