"Kamu repce" virágzott a januári tavaszban

agrarszektor.hu
Nem tipikus árunövénynek szánt repceterület, hanem úgynevezett zöldítési céllal vetett repcetábla borulhatott virágba a január elejei meleg időjárás hatására, és látható azokon a képeken, amelyek nemrég készültek Zala megyében. Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnökhelyettese szerint az árunövényként termesztett őszi repce és őszi búza most nyugalmi állapotban van, így nem virágozhat. A téli időjárás akkor okozhat károkat, ha a hőmérséklet hosszabb ideig mínusz húsz fok körülire csökkenne hótakaró nélkül, mert ilyen hidegben a növények kifagyhatnak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Szokatlanul meleg volt a január első két hete. Mennyire gyorsítja fel az időjárás a repce és a búza fejlődését?

 

Petőházi Tamás

Napok óta kering a különböző médiumokban az a Zala megyében készült kép, amely egy éppen virágzó repcetáblát mutat. A kép valós, de a híresztelésekkel ellentétben a virágzást nem a meleg januári időjárás okozta, hanem valószínűleg egy tavaly júliusban, úgynevezett  zöldítési céllal vetett, de "kint felejtett" repceültetvényről van szó, amelyet már korábban be kellett volna tárcsázni. A termelők úgynevezett regulátorozással szabályozzák elmúlt év őszén elvetett repcéjük fejlődését, így árunövénynek szánt területeiken biztosan nem virágoznak a növények. Mivel a vegetáció még nem indult meg és a növények nyugalmi állapotban vannak, "téli álmot alszanak", így az elmúlt napok szokatlanul meleg időjárás nem okoz problémát sem a repce, sem az őszi búza fejlődésében.

Milyen veszélyt jelenthet, ha nagy hideg köszöntene be hó nélkül?

Ha nagyobb hideg érkezne Magyarországra - gondolok itt egy nagyon szélsőségesnek tekinthető, mínusz 20 fok körüli hőmérsékletre, amely nyolc-tíz napig tart -,akkor komoly, akár 12-15 százalékos kifagyások is lehetnek a földeken. Jelenleg azonban nincs szó ilyen mértékű hidegről, így felesleges feltételezésekbe bocsátkozni. Az idei év januári időjárása már megszokottnak is tekinthető, így komoly problémát biztosan nem okoz majd sem a repce, sem a búza fejlődésében. A GOSZ március elején tart majd egy állapotfelmérést, amely alapján jól látszanak majd az esetleges kifagyások, illetve az, melyik növény hogyan telelt át. Ha majd elkezd tavaszodni és elindul a vegetáció, sokkal reálisabb képet kaphatunk az egyes növényfajok fejlődéséről.

Virágzó repcetábla 2018. január 3-án Zala megyében (MTI Fotó: Varga György)


A szélsőséges időjárási helyzetekben a termelők hogyan csökkenthetik a kockázatokat?

Nem lehet felkészülni a szélsőséges és váratlan időjárásbeli helyzetekre. A magyar búzafajták sztyeppi, illetve orosz sztyeppi fajtagenetikai háttérrel rendelkeznek, így a nagy hideg és a nagy fagy nem szokott problémákat okozni a termelésben. Magyarországon nem megszokott, hogy olyan mértékben fagyna ki a búza, mint például Ukrajnában.

A repcénél és a búzánál idén mekkora termésátlagra lehet szükség ahhoz, hogy valakinél legalább nullszaldós, illetve nyereséges legyen a termelés?

Ahhoz, hogy egy termelő jövedelmet tudjon idén realizálni, mindenképp közepes, vagy jó termésátlagra lesz szüksége. Erről azonban még nagyon korai lenne bármit is mondani, nem lehet ugyanis tudni, milyen termésmennyiségek, illetve árak lesznek 2018-ban. Ahhoz, hogy a gazdálkodók nyereséges évet zárhassanak a hozamok mellett az is fontos lesz, hogy termésüket megfelelő árakon tudják majd értékesíteni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?