2021. december 5. vasárnap Vilma

Hírek - Piac

Amerikai gabonaóriáshoz igazol át a volt Cargill vezér

Egy hónapja számoltunk be arról, hogy 20 év után távozik posztjáról a magyar gabonapiacon vezető szerepet betöltő Cargill Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója, Kócza Zsolt. Az vezetői feladatokat ideiglenesen Daróczi Balázs, a Cargill Magyarország gazdasági vezérigazgató-helyettese vette át, Kócza Zsolt viszont nem nyilatkozott arról, hogy hol folytatja szakmai pályafutását.
 
 

A szakember az agrárszektor.hu kérdésére a napokban elmondta, hogy pályafutását egy ugyancsak amerikai gabonamultinál, az Archer Daniels Midland Company (ADM) régiós igazgatójaként folytatja. Kócza Zsolt az ADM Magyarországot érintő terveiről nem nyilatkozott, ahogy a vállalat térségbeli aktivitásáról sem közölt részleteket.


A New York-i tőzsdén jegyzett ADM profilja a Cargilléhoz hasonló, a decaturi (Illinois) központú vállalat fő tevékenysége a gabona, olajosmagvak, fehérjenövények és egyéb árupiaci termények kereskedelme, feldolgozása és logisztikája, valamint a feldolgozott termékek forgalmazása. A vállalatcsoport 270 gyárat, és 420 felvásárlási-kereskedelmi központot működtet világszerte.

Érdekes részlet, hogy az ADM egyike az Oxfam International által azonosított un. ABCD vállalatoknak, azaz a világ legnagyobb gabonakereskedő birodalmának, a magyar piacon is jelen lévő Bungéval, Cargillal és a Louis Dreyfussal egy sorban. A Oxfam becslései szerint az említett négy konglomerátum a világ gabonakereskedelmének 75-90%-át fedi le.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó