2019. augusztus 22. csütörtök Menyhért, Mirjam

Hírek - Piac

Európában nagyot zuhant a sertés ára

A hazai átvételi árak követik az európai trendet, de magasabb szinten járnak, mint az uniós átlag vagy akár a német ár. Nem csoda, ha az exportpiacokon nehezen boldogulunk, az importadatok viszont lehangolóan alakulnak.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió 2 százalékkal kevesebb sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon 2018 első negyedévében, mint egy évvel korábban. Az export 36 százaléka Kínába irányult, ahova az egy évvel korábbinál 11 százalékkal kevesebb, 358 ezer tonna uniós sertéshús került a vizsgált időszakban.

Magyarország sertéshúsból 1 százalékkal értékesített kevesebbet a nemzetközi piacokon, értékben pedig 7 százalékos csökkenést könyvelhetett el 2018. január–februárjában az előző évhez képest. A sertéshúsimport volumene viszont 28 százalékkal, értéke 21 százalékkal nőtt. A sertéshús 57 százaléka Németországból, Spanyolországból és Lengyelországból származott. Magyarország élő sertésből és sertéshúsból is nettó importőr volt a vizsgált periódusban.

Forrás: MTI/EPA/Craig Lassig

Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak nem változtattak a sertések átvételi árán 2018 20. hetében, azok 20-28 százalékkal voltak alacsonyabbak az előző év azonos időszakához képest. A németországi szerződéses ár és a Tönnies felvásárlási ára egyaránt 1,37 euró/kilogramm hasított súly volt a megfigyelt héten.

Ehhez képest a magyar termelők mérsékeltebb visszaesést érzékelhettek az árakban. A magyar termelésű vágósertés hasított melegsúlyban 14,5 százalékot vesztíett értékéből 2018 áprilisában az egy évvel korábbi árszinthez képest. A 452 forint/kilogrammos ár azonban még így is felette van az importból érkező sertés belépési árának (409 Ft/kg).  Élősúlyban mintegy 346 forint/kilogramm áron vásárolják fel a sertéseket az AKI adatai alapján.

 


.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu