2019. december 12. csütörtök Gabriella

Hírek - Piac

Európában nagyot zuhant a sertés ára

A hazai átvételi árak követik az európai trendet, de magasabb szinten járnak, mint az uniós átlag vagy akár a német ár. Nem csoda, ha az exportpiacokon nehezen boldogulunk, az importadatok viszont lehangolóan alakulnak.
 
 

Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió 2 százalékkal kevesebb sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon 2018 első negyedévében, mint egy évvel korábban. Az export 36 százaléka Kínába irányult, ahova az egy évvel korábbinál 11 százalékkal kevesebb, 358 ezer tonna uniós sertéshús került a vizsgált időszakban.

Magyarország sertéshúsból 1 százalékkal értékesített kevesebbet a nemzetközi piacokon, értékben pedig 7 százalékos csökkenést könyvelhetett el 2018. január–februárjában az előző évhez képest. A sertéshúsimport volumene viszont 28 százalékkal, értéke 21 százalékkal nőtt. A sertéshús 57 százaléka Németországból, Spanyolországból és Lengyelországból származott. Magyarország élő sertésből és sertéshúsból is nettó importőr volt a vizsgált periódusban.

Forrás: MTI/EPA/Craig Lassig

Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak nem változtattak a sertések átvételi árán 2018 20. hetében, azok 20-28 százalékkal voltak alacsonyabbak az előző év azonos időszakához képest. A németországi szerződéses ár és a Tönnies felvásárlási ára egyaránt 1,37 euró/kilogramm hasított súly volt a megfigyelt héten.

Ehhez képest a magyar termelők mérsékeltebb visszaesést érzékelhettek az árakban. A magyar termelésű vágósertés hasított melegsúlyban 14,5 százalékot vesztíett értékéből 2018 áprilisában az egy évvel korábbi árszinthez képest. A 452 forint/kilogrammos ár azonban még így is felette van az importból érkező sertés belépési árának (409 Ft/kg).  Élősúlyban mintegy 346 forint/kilogramm áron vásárolják fel a sertéseket az AKI adatai alapján.

 


.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu