Ez hajtja az olajosmagok termelését keleti szomszédunkban

Agrárszektor
Folyamatosan nő a napraforgó vetésterülete Ukrajnában, közelítve a technológiailag lehetséges felső határt. A hozamok terén viszont még mindig van fejlődési potenciál. A repce áttelelése a hideg telek miatt bizonytalan, viszonyt a szója kitűnően érzi magát a térségben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ukrajna legjövedelmezőbb szántóföldi kultúrája a napraforgó, ezért az utóbbi két évtizedben jelentősen megnőtt a termőterülete, gyakorlatilag megnégyszereződött. Tavaly 6 millió hektáron aratták le ezt a növényt, és 12,2 millió tonnás eredménnyel zárták a szezont - derül ki az USDA adataiból. Vagyis bő kéttonnás átlaghozamokkal dolgoztak. A termés 11 százalékkal múlta alul a rekordokat hozó 2016. évit. Idén viszont 16 százalékkal több napraforgómagot várnak, vagyis 15,6 millió tonnát. A termőterület további növekedésének gátat szabhat, hogy a vetésforgó szűkülésével növekszik a kórokozónyomás, ami ugrásszerűen megnöveli a permetezési költséget. Az ukránok tulajdonképpen már most a végsőkig feszítették a húrt, mivel a gabonafélék és pillangósok együttes területe 15 millió hektárt tesz ki. Ez azt jelenti, hogy a napraforgó háromévente visszakerül ugyabba a táblába, ami jelenlegi ismereteink szerint a gazdaságos termesztés végső határa. A külföldről importált vetőmagnak és technológiának köszönhetően viszont növekedés várható az egy hektárra eső hozamok terén.

Mi vár a magyar agráriumra 2018-ban és azután? Milyen kihívást jelenthet a magyar húsiparban az afrikai sertéspestis? Mennyi támogatást fizetnek ki a Vidékfejlesztési Programban? Mire számíthat a szójaágazat 2018-ban? Mit tartogat a gabona-és takarmánypiac számára az idei év? Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

A második legnépszerűbb olajos növény a gazdák számára a szója, köszönhetően stabil, kiszámítható piacának. A növény 2-2,2 tonnás hozamokra képes a térségben: 2 millió hektárról 3,9 millió tonna szójababot szállítottak tavaly a raktárakba. Ugyanakkor idén a napraforgó újabb hektárokat hódított el tőle, már csak 1,5 millió hektárt foglal el ez a kultúra, és az össztermés 3,3 millió tonna körül várható. Ukrajna ugyan elviekben GM-mentes szójababot termel, de az ágazati hírek szerint a gyakorlatban ez korántsincs így.

A repce csak az utolsó helyre tud felkapaszkodni a gazdák szívében, mivel az ukrán tél bizonytalanná teszi a növény áttelelését. Szűk 800 ezer hektáron termelték 2017-ben, a végeredmény 2,2 millió tonna termés lett, de ez a szép átlaghozam (2,75 t/ha) rendkívülinek számít Ukrajnában. 2016-ban csak 1,44 tonna repcemagot sikerült megtermelni egy hektáron. Idén egy millió hektárra növelték a kultúra termőterületét. A tél UKtrajnában is melegebb volt az átlagosnál, ezért a repce kipusztulási aránya csekély volt, aratáskor 2,6 millió tonna magra számíthat az ország.

Ukrajna olajosmag-feldolgozó kapacitása 16,2-20 millió tonna/év, ezért a hazai termésnek éppen olyan biztos piaca van "házon belül", mint nálunk a kukoricának. A gazdák ezért hosszú távon is stabil, kiszámítható felvevő piaccal számolhatnak, ami vonzóvá teszi az olajosok termelését. Szójából négy millió tonnát, repcéből kettőt tudnak fogadni a gyárak. Az újonnan megépült sajtolóüzemek viszont már képesek bármelyik olajos magot fogadni, ami nagy rugalmasságot tesz lehetővé Ukrajna számára: bármelyik kultúrának is kedvez az évjárat, a feldolgozók képesek reagálni a megváltozott magkínálatra.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03