Magukkal rántották a németek az unió teljes olajosmag-termését

agrarszektor.hu
Közreadta az idei termések összegzését a Német Raiffeisen Szövetség (DRV). Mint az várható volt, a kalászosok átlagos vagy kissé átlag alatti eredményt produkáltak, a repce azonban katasztrofálisra sikeredett. Ennek alapvető oka a vetés idején uralkodó extrém szárazság volt. Eközben napvilágot láttak az unió teljes olajosmag-termésére vonatkozó adatok is.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Németországot tavaly történelmi mértékű aszály sújtotta, ami meghiúsította a repce elvetését is. Az itteni statisztikai hivatal szerint már ősszel 30 százalékkal kevesebb területen tudták elvégezni a munkát a gazdák. Az időjárás később sem javult, tavasszal újabb aszály köszöntött be, így végül csak 2,8 millió tonna mag került a raktárakba, ami a legalacsonyabb érték 1997 óta.

Az ötéves termésátlag 4,7 millió tonna Németországban, ettől az idei eredmény csaknem 40 százalékkal marad el.

Uniós szinten jobb a helyzet, de így is 15 százalékos a termőterületcsökkenés és 10 százalékos a termésveszteség mértéke. Összesen 18 millió tonna repcemag termett idén a közösségben a megszokott 20 millió tonna körüli helyett. Németország az elmúlt években az unió repcetermelésének majdnem a negyedét adta, most azonban csak a 17 százalékára volt képes - ilyesmi 25 éve nem fordult elő.

Ezzel szemben az uniós napraforgótermés kifejezetten jónak igérkezik, amiben a termőterület 6 százalékos bővülése is benne van. Akár egy 10,7 millió tonnás új rekord is születhet belőle. A szója termőterülete is bővült, de a végeredmény valószínűleg nem változik, 2,9 millió tonna maradhat.

Összességében az UFOP (az olaj- és fehérjenövény-termelők szövetsége) becslése alapján az unió olajosmag-termése már a második egymást követő évben fogja alulmúlni az előző évi eredményt.

A Bizottság prognózisa alapján az olajos magvak  31,7 millió tonnás össztermése 4 százalékkal marad a tavalyi alatt, az ötéves átlagtól pedig 5 százalékkal marad el.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?