Magukkal rántották a németek az unió teljes olajosmag-termését

agrarszektor.hu
Közreadta az idei termések összegzését a Német Raiffeisen Szövetség (DRV). Mint az várható volt, a kalászosok átlagos vagy kissé átlag alatti eredményt produkáltak, a repce azonban katasztrofálisra sikeredett. Ennek alapvető oka a vetés idején uralkodó extrém szárazság volt. Eközben napvilágot láttak az unió teljes olajosmag-termésére vonatkozó adatok is.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Németországot tavaly történelmi mértékű aszály sújtotta, ami meghiúsította a repce elvetését is. Az itteni statisztikai hivatal szerint már ősszel 30 százalékkal kevesebb területen tudták elvégezni a munkát a gazdák. Az időjárás később sem javult, tavasszal újabb aszály köszöntött be, így végül csak 2,8 millió tonna mag került a raktárakba, ami a legalacsonyabb érték 1997 óta.

Az ötéves termésátlag 4,7 millió tonna Németországban, ettől az idei eredmény csaknem 40 százalékkal marad el.

Uniós szinten jobb a helyzet, de így is 15 százalékos a termőterületcsökkenés és 10 százalékos a termésveszteség mértéke. Összesen 18 millió tonna repcemag termett idén a közösségben a megszokott 20 millió tonna körüli helyett. Németország az elmúlt években az unió repcetermelésének majdnem a negyedét adta, most azonban csak a 17 százalékára volt képes - ilyesmi 25 éve nem fordult elő.

Ezzel szemben az uniós napraforgótermés kifejezetten jónak igérkezik, amiben a termőterület 6 százalékos bővülése is benne van. Akár egy 10,7 millió tonnás új rekord is születhet belőle. A szója termőterülete is bővült, de a végeredmény valószínűleg nem változik, 2,9 millió tonna maradhat.

Összességében az UFOP (az olaj- és fehérjenövény-termelők szövetsége) becslése alapján az unió olajosmag-termése már a második egymást követő évben fogja alulmúlni az előző évi eredményt.

A Bizottság prognózisa alapján az olajos magvak  31,7 millió tonnás össztermése 4 százalékkal marad a tavalyi alatt, az ötéves átlagtól pedig 5 százalékkal marad el.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 16. 06:01