Ömlik az import szója Magyarországra: elképesztő mennyiség áramlik be

Ömlik az import szója Magyarországra: elképesztő mennyiség áramlik be

agrarszektor.hu
A franciaországi Tallage piacelemző vállalat szeptemberi adatai szerint az Európai Unióban a 2022/2023. gazdasági évivel csaknem megegyező mennyiségű, 136,7 millió tonna keveréktakarmányt állíthatnak elő 2023/2024. gazdasági évben. A KSH adatai szerint Magyarország szójadara-behozatala 526 ezer tonna volt 2022-ben (+11 százalék).

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Állatok takarmányozására - tápokba keverve és közvetlenül - 45,7 millió tonna olajmagdarát (szója-, repce- és napraforgódara) használhatnak fel a gyártók és az állattartók ebben a szezonban - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ). Ezen belül 25,8 millió tonnát tehet ki a szójadara, 13,1 millió tonnát a repcedara és 6,7 millió tonnát a napraforgódara.

A mindössze 11,6 millió tonnát kitevő szójadara-termelés négy tagországban, Spanyolországban (2,5 millió tonna), Németországban (2,5 millió tonna), Hollandiában (2,2 millió tonna) és Olaszországban (2,2 millió tonna) koncentrálódik. Emellett az egy évvel korábbitól 7 százalékkal elmaradó mennyiség, 14,9 millió tonna termék behozatalára kerülhet sor, elsősorban Brazíliából (7,6 millió tonna) és Argentínából (5,6 millió tonna). A harmadik országokból érkező szójadaraimport több mint 85 százaléka Lengyelországba, Hollandiába, Spanyolországba, Franciaországba, Olaszországba, Németországba, Szlovéniába és Dániába irányul. A KSH adatai szerint Magyarország szójadara-behozatala 526 ezer tonna volt 2022-ben (+11 százalék).

Az unióban az olajgyártás melléktermékeként 12,9 millió tonna repcedara keletkezhet a 2023/2024. gazdasági évben. Az elsőszámú termelőnél, Németországban 5,0 millió tonnát állíthatnak elő, amelyből 4,2 millió tonnát használhatnak fel az országon belül. Németországot a termelésben Franciaország (2,4 millió tonna), majd Lengyelország (1,9 millió tonna) követi a sorban. Magyarországon 302 ezer tonna repcemagot dolgozhatnak fel a belföldi olajütők a folyó szezonban, amelyből 169 ezer tonna darát állíthatnak elő.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?