Ömlik az import szója Magyarországra: elképesztő mennyiség áramlik be

Ömlik az import szója Magyarországra: elképesztő mennyiség áramlik be

agrarszektor.hu
A franciaországi Tallage piacelemző vállalat szeptemberi adatai szerint az Európai Unióban a 2022/2023. gazdasági évivel csaknem megegyező mennyiségű, 136,7 millió tonna keveréktakarmányt állíthatnak elő 2023/2024. gazdasági évben. A KSH adatai szerint Magyarország szójadara-behozatala 526 ezer tonna volt 2022-ben (+11 százalék).

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Állatok takarmányozására - tápokba keverve és közvetlenül - 45,7 millió tonna olajmagdarát (szója-, repce- és napraforgódara) használhatnak fel a gyártók és az állattartók ebben a szezonban - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ). Ezen belül 25,8 millió tonnát tehet ki a szójadara, 13,1 millió tonnát a repcedara és 6,7 millió tonnát a napraforgódara.

A mindössze 11,6 millió tonnát kitevő szójadara-termelés négy tagországban, Spanyolországban (2,5 millió tonna), Németországban (2,5 millió tonna), Hollandiában (2,2 millió tonna) és Olaszországban (2,2 millió tonna) koncentrálódik. Emellett az egy évvel korábbitól 7 százalékkal elmaradó mennyiség, 14,9 millió tonna termék behozatalára kerülhet sor, elsősorban Brazíliából (7,6 millió tonna) és Argentínából (5,6 millió tonna). A harmadik országokból érkező szójadaraimport több mint 85 százaléka Lengyelországba, Hollandiába, Spanyolországba, Franciaországba, Olaszországba, Németországba, Szlovéniába és Dániába irányul. A KSH adatai szerint Magyarország szójadara-behozatala 526 ezer tonna volt 2022-ben (+11 százalék).

Az unióban az olajgyártás melléktermékeként 12,9 millió tonna repcedara keletkezhet a 2023/2024. gazdasági évben. Az elsőszámú termelőnél, Németországban 5,0 millió tonnát állíthatnak elő, amelyből 4,2 millió tonnát használhatnak fel az országon belül. Németországot a termelésben Franciaország (2,4 millió tonna), majd Lengyelország (1,9 millió tonna) követi a sorban. Magyarországon 302 ezer tonna repcemagot dolgozhatnak fel a belföldi olajütők a folyó szezonban, amelyből 169 ezer tonna darát állíthatnak elő.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 15. 10:01