Mi lesz az idén a sláger? - Ezt jósolja a Syngenta

agrarszektor.hu
Tovább bővülhet a napraforgó területe Magyarországon, különösen a magas olajsavtartalmú hibrideknél - derül ki a Syngenta prognózisaiból. A kalászosoknál a nagy termőképességű és az időjárási szélsőségeket jól toleráló genetikák iránt nő a kereslet, és a kukoricafajtáknál is alapkövetelménnyé vált, hogy megbízhatók legyenek kedvezőtlen feltételek mellett is. A Syngenta az idén új szolgáltatásokkal bővíti Contivo programját.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A napraforgó-termelésben az elmúlt két esztendő eredményes volt, nemcsak a jó termésátlagokat, hanem a kedvező árakat tekintve is - mondta cég szezonnyitó rendezvényeiről szóló közleménye szerint Harmat Ákos, a Syngenta olajos növények kampánymenedzsere. 2014-ben az elmúlt tíz esztendő legnagyobb mennyiségét, 1,56 millió tonnát takarítottak be a gazdálkodók. A termésátlag 2,67 tonna volt. 2015-ben 1,53 millió tonna termett, ezzel 2,5 tonna hektáronkénti átlagot értek el a gazdaságok. A termőterület több mint felén, 330 ezer hektáron - vagyis öt Balatonnyi területen - termesztettek Magyarországon Syngenta napraforgó hibrideket, ezzel a vállalat őrzi piacvezető pozícióját, hangsúlyozta Harmat Ákos.

A Syngenta a termőterület bővülésére számít, különösen az olívaolajéhoz hasonló pozitív élettani hatásokkal bíró magasolajsavas napraforgó arányának növekedése várható. A Syngenta 2016-ban is teljes termékpalettát kínál a hibridtől a talajfertőtlenítőn, a gyom- és rovarirtókon, a gombaölő szereken keresztül a deszikkálóig.

A cég portfoliója olyan új hibridekkel bővült, amelyek a mostani piacvezető genetikát is felülmúlják. Az SY Arizona a hagyományos, az SY Diamantis a clearfield szegmensben jelent újdonságot. A SY Neostar után a SY Bacardi a clearfield plus hibridek sorát gyarapítja, míg a SY Gracia CLP egyszerre magasolajsavas és clearfield plus gyomirtású hibrid. A Syngenta portfóliója Express toleráns napraforgóval is kiegészül a Sumiko és Subaro hibridekkel.

A búza is jó termést hozott 2015-ben. A hektáronként termett 5,1 tonna 9 százalékkal nagyobb az előző évinél, és az elmúlt tizennégy év legjobb termésátlagát jelenti. Az idei vetésterület nagyjából 5 százalékkal haladja meg az előző évit, a kissé fejletlen állomány lemaradásán fejtrágyázással, a korai gyomkonkurencia kikapcsolásával és a gombabe-tegségek elleni védekezéssel lehet segíteni - mondta Kurtz György kampánymenedzser.

A hazai trendekben megfigyelhető, hogy megnőtt a kereslet a nagy termőképességű, jó alkalmazkodóképességgel bíró, időjárási szélsőségeket jól toleráló kalászos genetikák iránt. A Syngenta 2015-ben elindította a magyar piacon is hibridárpa programját, a Hyvido-t.

A Syngenta 2016-ban tovább bővíti búzafajta kínálatát, így erősíti jelenlétét a magas termést adó kenyérbúza fajták szortimentjében. Új kenyérbúza fajtája a Falado, amelynek révén magas terméshozam érhető el eltérő évjáratokban is. A Syngenta új gombaölő szere, a Seguris Xtra a levél- és szárbetegségek ellen használható, emellett a fajtát jó szárazság-, stressztűrés, termésnövekedés jellemzi fertőzésmentes körülmények között is. Emellett megújul a Moddus szárszilárdító készítményük is, amelynek nyomán hatékonyabbá válhat a felszívódás, így csökkenthető a dózis és a hektárköltség is.

A 2014-es rekordhoz képest tavaly 30 százalékkal esett vissza a kukoricatermés - ismertette Schipp Márton, a terület menedzsere. Míg 2014-ben az országos termésátlag megközelítette a 8 tonnát hektáronként, addig 2015-ben 5,7 tonna hektáronkénti átlagot sikerült elérni a rendkívül aszályos időjárás miatt.

A klímaváltozás nemcsak az átlaghőmérséklet emelkedésében jelentkezik, hanem az időjárási szélsőségek intenzitásában is. A csapadékos éveket egyre gyakrabban követik extrém aszályos időszakok, és ez a tendencia a jövőben fokozódik. A kukorica nagy vízigényű növény, ráadásul fejlődése az egész nyári időszakon átível, így ki van téve az aszályos és meleg periódusoknak is. Ilyen kilátások mellett felértékelődnek az olyan hibridek, amelyek kedvezőtlen feltételek mellett megbízhatóságukkal, stabilitásukkal közepes termőhelyeken is kiemelkedő terméseredményekre képesek. A Syngenta kukorica vetőmag kínálatának új generációját hat szemes - SY Batanga, SY Photon, SY Dartona, SY Zephir, SY Kreon, SY Senko - és egy siló hibrid, a SY Sincero képviseli 2016-tól. Utóbbi a fejlesztési kísérletekben a legnagyobb zöldtermést adta mind stresszes, aszályos mind normál viszonyok között.

A Syngenta elsőként a hazai piacon 2015 óta teljes technológiát kínál a kukoricatermelésben a vetéstől a betakarításig. A Syngenta Kukorica Program a rovarölő szerrel is csávázott hibridekre, talajfertőtlenítésre (Force 1,5 G), az időben elvégzett gyomirtásra (Lumax), a kórokozók- és rovarok elleni állományvédelemre (Quilt Xcel, Ampligo), illetve a szaktanácsadásra terjed ki.

2016-ban új szolgáltatásokkal bővül a Contivo™ program - jelentette be Heicz Péter, üzletfejlesztési vezető. A partnerek számára elérhető üzemi működést segítő - ügyviteli, finanszírozási, biztosítási, tőzsdei, pályázati - modulok mellé 2016-ban egy új farmmenedzsment program érhető el. A szaktanácsadókon keresztül pedig olyan applikációk érkeznek, amelyekkel még pontosabb elemzések és prognózisok érhetőek el. A Syngenta által indított szaktanácsadói programhoz eddig 120 termelő több mint 90 ezer hektár földterülettel csatlakozott.

A cég saját kísérleti farmjain is folyamatosan teszteli a Contivo™ termesztéstechnológiát. Ennek elemei a forgatásnélküli talajművelés, a mikrobiológiai termékek használata, az okszerű talajmintavételre alapozott tápanyagutánpótlás, a növényvédelem. Az elmúlt évben a referenciafarmok átlagában az őszi kalászosok 26 ezer, a repce 40 ezer, a napraforgó 10 ezer, a kukorica 9 ezer forintos többletjövedelmet termelt hektáronként. Ha egy 700 hektáros átlagos üzem vetésszerkezetét vesszük figyelembe, ez több mint 12 millió forint extraprofitot jelenthet - áll a Syngenta közleményében.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?