Stabilak a terményárak - Kezdhetünk inni a medve bőrére?

agrarszektor.hu
Október utolsó napjaira fordult egy kicsit a terménypiac és nem kizárt, hogy hosszabb távon is érvényesülő, áremelkedést hozó folyamat indult el. Az okok közül az elemzések a maláj pálmaolaj drágulását emelik ki, hozzátéve, hogy ennek egyik mozgatója a kínai biodízeligény felfutása. Márpedig egyik olajnövény húzza maga utána a másikat is. A trendet az éppen folyó betakarítások eredményei befolyásolják. Eközben a búza ára kellemesen felfelé kanyarodik.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A napraforgónál az ukrán betakarítás továbbra is lefelé nyomja az árakat, a legutóbbi elemzői információk alapján a várható átlaghozam jobb lesz, mint a tavalyi volt, az egy héttel ezelőtti adatok alapján 2,43 t/ha a tavalyi 2,24 t/ha-ral szemben. Ennek is következménye, hogy az ukrán napraforgóolaj-exportárak az elmúlt másfél-két hónapban a 770 USD/tonnás szintről 680 USD/tonnára csökkentek. Ez van hatással az európai fő piaci árra is, az augusztusi csúcshoz képest a mostani jegyzések 10%-kal vannak lejjebb, és ez érezhető az itthoni felvásárlási árakon is.

A búzapiac viszont fordult egy jelentősebbet, és ennek egyértelmű oka az orosz kínálat drágulása, ami amellett következett be, hogy tulajdonképpen nincs hiány. Ezzel egyidejűleg az ukrán búzaexport már teljesítette kb. a felét az egész évre várt mennyiségnek. Ez a hír már önmagában is erősítette az árakat, és az ehhez kapcsolódó francia, USA-ból jövő árindikációk is mind az emelkedést erősítették. Így tudott a búza jegyzése, ára most már tonnánként 20 dollárral emelkedni egy hónap alatt. A további áremelkedés hűtésére is szolgálhat az az egyiptomi közlés, miszerint közel 5 hónapra elegendő készlettel rendelkeznek, és bár nem mondták ki, de lehet, hogy ez a vételi tenderekben szünetet hozhat.

És hogy mindez minket hogyan érinthet? Elsősorban az olajosmagvak árának stabilizálódását hozhatja a külső piaci helyzet, míg a búza esetében már érezhető, hogy vannak vételi érdeklődések - ezek az első negyedév árait határozhatják meg döntően. A fekete-tengeri árak emelkedése azonban még nem jelenti feltétlenül a hazai árszint felfutását, hiszen a szállítási körülmények - főként a Duna vízállása - már okoztak az elmúlt években is kellemetlen perceket.

A kukorica piaca most alakul, érezhető, hogy a korábbi eladások és a mostani új eladások árszintje nem sokban különbözik - jobb esetben nem mennek lefelé az árak, viszont folyamatos veszélyt jelent kb. 30 millió tonna ukrán kukorica értékesítése, mert ebből 1,2 millió tonnára külön kvóta van az EU-s országok felé. Az európai betakarítás lassan a vége felé közeledik, a végleges eredmények alapján még lehetnek kilengések, de a határidős piac árszintje nem felfelé mozdult el az elmúlt napokban. A trend továbbra is inkább tartott, enyhén csökkenő és ez várható itthon is.

Bidló Gábor

Budagabona/PrudensCeres

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03