2021. szeptember 27. hétfő Adalbert

Hírek - Piac

Minden várakozást alulmúlt az argentin kukoricatermés

Az argentin kukoricaterméssel kapcsolatban a korábbi becsléseit is lefelé korrigálta az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA), holott azok már korábban is azt sugallták: katasztrofális lesz az idei termés. Az aszály ott is elvitte a megszokott hozam 22 százalékát.
 
 

Argentínában a futó, 2017/18 gazdasági évben a korábbi becslésnél is 1 millió tonnával kevesebb, 32 millió tonna lehet a betakarított kukorica mennyisége. Az adat már-már biztosra vehető, hiszen július végére a termőterület 90 százalékán befejezték az aratást. Már csak a kései vetések betakarítása zajlik, ezeket erősen megviselte a nyári aszály. A 2017/18-as gazdasági évben így is 22 millió tonna tengeri hagyhatja el Argentínát. Ez 2 millió tonnával kevesebb annál, mint amire az USDA előzetesen számított, ami a belső felhasználás (10 millió tonna) emelkedésének is betudható.

Aszálysújtotta állomány

Jövőre a belső igények tovább nőhetnek, elérve a 13 millió tonnát, ami az állatállomány növekedésére és a bioetanolipar erősödésére vezethető vissza. Az állatfajok közül a marhatartás expanziója a legszembetűnőbb, míg a sertés- és baromfiszektor a jelek szerint elérte a termelési plafont. A bioetanolipar lassabban, de kitartóan növekszik. Tavaly a szektor kukoricaigénye már elérte az 1,4 millió tonnát, ami idén 200 ezer tonnával tovább  növekedhet. Ennak hátterében a hajtóanyag-szükséglet emelkedése áll. Az iparág gyakorlatilag hat év alatt növelte kukoricaigényét a nulláról 1,6 millió tonnára.

Az első előrejelzések már a 2018/19-es gazdasági évre is megszülettek, sőt pontosításra is kerültek. E szerint  Argentínában az ősszel nagyobb területen kerülhet földbe a mag, és a betakarított mennyiség is emelkedni fog. Míg ugyanis az idén 150-200 ezer hektárt be sem tudtak takarítani az argentinok az aszály okozta károk miat, addig jövőre jobbak az időjárási kilátások. A kezdődő új szezon átlagos évjáratnak ígérkezik (noha egyes meteorológiai előrejelzések az El Nino okozta esőzéseket sem zárják ki). A 2019-ben betakarítható terület nagyságát így az elemzők 5,3 millió hektárra teszik, a betakarított kukorica mennyisége pedig ismét a megszokott 41,5 millió tonna körülire emelkedhet. Az exportálható mag mennyisége pedig 28 millió tonnára ugrik.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu