Itt áll feketén-fehéren: ezek az országok úsznak a kukoricában idén

Itt áll feketén-fehéren: ezek az országok úsznak a kukoricában idén

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Európában a nyári növényekből Franciaországban, Németországban, Lengyelországban és Ukrajnában várható jó termés, míg délkeleten nagy területet érint aszály. Kínában rekord kukoricatermés várható a magas termésátlagoknak köszönhetően.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Európa

A 2021. augusztus 1. és szeptember 10. közötti időszakban Európa déli és délkeleti részét több hőhullám és aszály sújtotta - írja a met.hu. Finnországban a nyár végét jellemző kedvezőtlenül esős idő csökkentette a termés mennyiségét és minőségét, míg a német és lengyel csapadéktöbblet jól jött a nyári növények számára. Az időszak átlaghőmérséklete a kontinens nyugati, déli és keleti részén a szokásosnál 0,5 - 2 Celsius fokkal magasabban alakult, míg Közép-Európa kiterjedt térségében és Skandináviában ugyanennyivel hűvösebb volt. Csapadéktöbblet volt Kelet- és Észak-Európában, Spanyolországban és Törökország keleti részén. Ezzel szemben kevés eső hullott a Pireneusi-félsziget déli részén, Olaszországban, a Kárpát-medencében, sokfelé a Balkánon és Oroszország európai területén is nagy területen. A nyár Európa legnagyobb részén 0,5 - 2 Celsius fokkal melegebb volt az átlagosnál. Oroszország európai területén nagyon meleg volt, arrafelé 2 - 4 fokkal volt magasabb a hőmérséklet a szokásosnál. Az évszak csapadékösszege Spanyolországtól Franciaországon, Németországon, Lengyelországon át a Fekete-tenger térségéig terjedő széles sávban meghaladta az átlagot. Ezzel szemben Olaszországban, Délkelet-Európában és Oroszország európai területén is nagy területen csapadékhiány volt. Július közepén Németországban, Belgium és Hollandia egyes részein, valamint Svájcban pusztított sok emberéletet is követelő árvíz. A kontinens déli részét 3-4 hőhullám érintette, az utolsó alkalmával, augusztus 11-én megdőlt az európai melegrekord, 48,8 fokot mértek Szicíliában.

A JRC által készített friss termésbecslések még mindig az átlag fölött alakulnak, bár kissé lefelé módosultak az előző hónaphoz képest elsősorban a Dél-Európát sújtó forró, száraz idő miatt. Kukoricából jó termés várható Franciaországban, Németországban és Lengyelországban.

Franciaországban a nyár alapvetően csapadékosan alakult, mely a nyári növényekre igen kedvező volt. Így kukoricából és napraforgóból rekord-közeli termés ígérkezik. A cukorrépát sok kártevő és kórokozó sújtotta, valamint a napsütés is kevesebb volt az optimálisnál. A kalászosok betakarítás utáni vizsgálata megerősítette a várt gyenge minőséget az esős június és július miatt. Németországban a kedvező csapadékellátás miatt ideális volt a talajnedvesség. A vegetációs időszak végi esős idő miatt a búza termésminősége csalódást keltő lett. A repce vetése többfelé késést szenvedett. A kukorica jó állapotban van, csak a szokásosnál hűvösebb idő hatott negatívan a növények fejlődésére. A cukorrépa a hideg szezonkezdet után utolérte magát, és most is kedvező képet mutat, bár a kevesebb napfény miatt a cukorfok egyelőre alacsonyabb. Lengyelországban az esős augusztusi időjárás rontotta a még le nem aratott gabona minőségét és a rece vetését is késleltette. A kapásnövényeknek ugyanakkor kedvezett a mérsékleten meleg, csapadékos idő. A burgonya betakarítása zajlik, előfordulnak átlag fölötti és az alatti termésátlagok is, helyenként minőségi problémák is vannak gombás megbetegedés miatt. Spanyolországban augusztus közepén komoly hőhullám tombolt, a szántóföldeken nem tudtak gépekkel munkákat végezni a tűz okozásának magas kockázata miatt. A napraforgót már learatták, a termés az ötéves átlag körül alakul. A kukorica jó állapotban van, a nyáron nem voltak öntözési korlátozások a víztározók alacsony szintje ellenére sem. Olaszországban túl meleg és túl száraz idő volt a nyári növények számára. A betakarítás is korán, még augusztus végén elkezdődött, különösen a kukoricánál alacsony termésátlagokkal. Ukrajnában folytatódott az egész nyárra jellemző csapadékos és viharos időjárás. Az augusztus már nem volt annyira meleg, mint a július, a talaj kellően nedves volt, így a nyári növények kedvező körülmények között fejlődhettek. A betakarítás épphogy elkezdődött, de a száraz szeptember miatt ennek üteme gyorsuló. Oroszország európai területén nagy különbségek alakultak ki a csapadékeloszlásban: a nyári növények fő termővidékén, délnyugaton sok eső esett, arrafelé átlag fölötti termés várható, míg a többi terület csapadékhiányos, ezért a termés is kevesebb lesz.

A legnagyobb termelő országok növénykultúránként, amelyekre érdemes figyelni:
  • búza: EU, Kína, India, USA, Oroszország
  • kukorica: USA, Kína, Brazília, EU, Argentína, Ukrajna, India, Mexikó, Kanada, Indonézia, Dél-Afrika
  • repce: Kanada, Kína, India, EU
  • napraforgó: Oroszország, EU, Ukrajna, Argentína
  • szója: USA, Brazília, Argentína, Chile, India

Amerikai Egyesült Államok

Szeptember első felében az Államok nagy részén tiszta idő segítette a nyári növények érését és a mezőgazdasági munkákat, beleértve a betakarítást és az őszi gabonák vetését is. Szeptember 19-re az országos statisztikák szerint a kukorica állományok 57%-a teljesen beérett, 10%-át már le is aratták. A szója állományoknak 58%-a elhullajtotta leveleit, ebből eddig 6%-ot arattak le. Mindkét növény előrébb jár a fejlődésben a szokásosnál. A kukorica állományok 59%-a volt jó vagy kiváló állapotban, ami 2 százalékkal kevesebb a tavalyi értéknél. A termőterületnek már csak 30%-át sújtja aszály. A szójának 58%-át jelentették jó vagy kiváló állapotúnak, ami 6 százalékkal kevesebb az egy évvel ezelőtti értéknél. Az őszi búza vetésével előrébb járnak, mint az öt éves átlag, eddig 21%-ot vetettek el. Ez alól csak Oregon állam a kivétel, ahol a késlekedés az idei rendkívüli szárazságnak tudható be, a gazdák megfontolják, hogy őszi búzát vessenek-e. Csapadék is hullott szeptember első felében több régióban is, keleten szinte mindenhol. A legtöbb északon, New England államban esett, ahol hosszan elhúzódó aszály ért ezzel véget, de lokálisan nagy esők voltak Floridában és a Nicholas hurrikán által érintett térségben, a Mexikói-öböl partvidékén is. Kisebb esők átnedvesítették a talajt a nyugati államok szárazsággal sújtott területein is, ami a bozóttüzek megfékezésében nyújtott némi segítséget. Kalifornia északi részén és a belső északnyugati területeken 20 mm-nél is több esett, ami hónapok óta a legjelentősebb csapadéknak számít arrafelé. Az esős idő azonban hamar véget ért, és visszatért a forró, száraz időjárás a nyugati államokba.

Kelet-Ázsia

Kína északkeleti részén továbbra is esők öntözik a kukoricát és a szóját, pedig az éréshez már inkább száraz idő lenne az ideális. Az ország más tájain többnyire száraz, meleg időjárás segíti az őszi munkákat és a nyári növények száradását, érését. A nyugati területeken a gyapot, míg délen a késői rizs betakarítása zajlik. A Koreai-félszigeten és Japán középső tájain szintén csapadékos az idő, de ezek az esők az aszályos nyár után már későn érkeztek a rizs és egyéb nyári növények számára. Kína idei kukoricatermését rekord magasra, 273 millió tonnára becsülik, ami 5%-kal magasabb mind a tavalyi, mind az elmúlt öt év átlagos termésénél. A vetésterület is nagyobb volt kicsivel a tavalyinál, de a rekord magas termésmennyiség elsősorban a rekord magasra, 6,5 tonna/hektárosra becsült átlagos hozamnak köszönhető. A fő termőterületeken a határozott növekedést az agrárpolitikában bekövetkezett változások idézték elő. A kukorica betakarítását már augusztus végén elkezdték, és várhatóan október végéig tart majd a munka.

Brazília

Brazília déli részén szeptember első felében záporok öntözték a már generatív fázisban lévő búzát. A délnyugati területeken a nedvességhez enyhe idő is társul, 30 fok fölötti hőmérsékletekkel. Északabbra, Mato Grosso tartományban szintén záporok segítették a szója vetését megelőző talaj előkészítő munkákat. A becslések szerint ebben a szezonban búzából rekordtermés, 7,7 millió tonna várható (2,85 t/ha termésátlag), mely 23%-kal több az előző évinél.

Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály, áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?