Többet szeretne tudni az agrárium döntéshozóiról?

agrarszektor.hu
Az AgroStratéga 2018-ban már hetedik alkalommal indította útjára azt a kutatást, melynek kérdőíve a mezőgazdasági termelést hivatásszerűen, árutermelés céljából folytató egyéni gazdálkodók és cégvezetők szakmai információszerzési szokásaival, preferenciáival, valamint jövőképével kapcsolatos kérdéseket tartalmaz.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A válaszadók döntéshozói kompetenciájára vonatkozó kérdéskör idén a pénzügyi területtel bővült, az egyes alapanyagok beszerzésére vonatkozó kérdéseket viszont összevonták a felmérést végzők, terményértékesítés helyett pedig az értékesítés terén betöltött szerepre kérdeztek rá. Továbbá a kérdőív átalakításával az állattenyésztők médiahasználatáról is gyűjtöttek adatokat. A tápanyag-utánpótlás és a zöldítés a növénytermesztés fókuszában van, ezért rákérdeztek a talaj termőképességének fenntartása, növelése érdekében alkalmazott és tervezett eljárásokra is. Tavaly először mérték fel a szakmai kiállítások, vásárok, rendezvények és konferenciák ismertségét és látogatottságát, valamint a szakmai pályázatok és díjak ismertségét. A nagy érdeklődésre tekintettel ez idén sem maradhatott ki a kérdések közül, sőt bővült ezek köre.

A válaszadók 70%-a növénytermesztéssel, 25%-a vegyes gazdálkodással (növénytermesztéssel és állattenyésztéssel), 5%-uk pedig állattenyésztéssel foglalkozik. A mintában szereplők 45%-a 50 hektár feletti, 29%-uk pedig 100 hektár feletti területen gazdálkodik; átlagos birtokméretük 175 hektár, az általuk művelt terület nagysága közel negyedmillió hektár. Több mint kétharmaduk gazdálkodó, 17%-uk egyéni vállalkozó, 16%-uk pedig gazdasági szervezetet (társas vállalkozást vagy nonprofit szervezetet) képvisel.

A növénytermesztéssel foglalkozó válaszadók 87%-a foglalkozik szántóföldi növénytermesztéssel. A kertészeti növények termesztése és a gyepművelés ennél jóval kisebb arányban (1-30%) jellemző. Az állattenyésztéssel foglalkozó kérdőívkitöltők 58%-a foglalkozik szarvasmarha (tejelő és húsmarha), 39%-uk sertés, 33%-uk kiskérődző (juh és kecske) és 26%-uk baromfi tenyésztésével. Az egyéb állatok 18%, lovak tenyésztése pedig 13%-ban jellemző. A fenti megoszlások összege azért nem 100%, mert a gazdaság egyszerre több kultúracsoport termesztésével, illetve több állatfaj tenyésztésével is foglalkozhat.

A kutatás 81-86%-ban az alapanyag-, gép- és alkatrészbeszerzésben, továbbá az értékesítésben és pénzügyekben döntéshozó; valamint 12-14%-ban a döntést befolyásoló személyeket érte el. A mintában kizárólag a hivatásszerűen, azaz árutermelés céljából gazdálkodók jelennek meg, mivel ők a kutatás célcsoportja. Az adószám nélküli őstermelők, az önellátásra termelők és a hobbigazdálkodók válaszait nem vették figyelembe az értékeléskor. Így a minta nem a teljes agráriumról ad képet, hanem a mezőgazdaságilag hasznosított terület döntő hányadát művelő és egységes agrártámogatási kérelmet benyújtó gazdaságokat reprezentálja. A minta nagysága 1400 fő. A piackutatás országosan reprezentatív. A felmérés eredményeit bemutató kiadvány letölthető itt.

Pólya Árpád - Varanka Mariann

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?