Jövőre is kiírásra kerülnek a népszerű pályázatok

Agrárszektor
A források szűkössége ugyan korlátozza a lehetőségeket, de ettől függetlenül jövőre is kiírják a közkedvelt pályázatokat. Erről, illetve a pályázati rendszer alakulásairól beszélgettünk Palkovics Péterrel, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnökével.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!


Palkovics Péter

Agrárszektor.hu: Milyen területekre fókuszálnak 2011-ben?

Palkovics Péter: Mindenekelőtt szeretnénk lemaradásainkat behozva ügykezeléseinket naprakésszé tenni, és a gyors, rugalmas, de körültekintő munkát fenntartani. Tovább kívánjuk erősíteni az Európai Unióhoz méltó, szakmailag magas színvonalú, ügyfélbarát arculatunkat, annak érdekében, hogy a gazdálkodók bizalommal legyenek irántunk. Fontosnak tartjuk azt is, hogy minél szélesebb kört tájékoztassunk a különböző agrártámogatási lehetőségekről és feltételekről.

A Hivatalon belül pedig elsősorban - a lehetőségekhez mérten - a minél egyszerűbb ügyintézésre valamint a folyamatos szakmai (tovább)képzésekre helyezzük a hangsúlyt.

Asz.: Kiírásra kerülnek-e az olyan népszerű pályázatok mint a fiatal gazda, géptámogatás, mikrovállalkozás fejlesztése, vidéki turizmus?

P.P.: Igen! A források szűkössége miatt a lehetőségek ugyan korlátozottak, de jellemzően a népszerű, illetve a programban meghatározott célok teljesítését biztosító jogcímeket kívánjuk megnyitni.

Asz.: Milyen keret várható az egyes pályázati csoportok esetében?

P.P.: Jelenleg is folyik még az a munka, amely feltárja a rendelkezésre álló kereteken túli tartalékokat, illetve a jövőben felszabaduló vagy felszabadítható forrásokat. Ennek érdekében rendeletmódosításra is sor került, de a végső döntés januárban várható.

Asz.: Várhatóan változnak-e a feltételek valamely pályázatnál?

P.P.: Általában változnak a feltételek. A szabályokat hozzáigazítjuk a módosított MVH törvény feltételeihez. Célunk a feltételek könnyítése, maradéktalanul betartva az uniós és audit szabályokat.

Asz.: Átalakul-e a bírálati rendszer? Várhatóan mekkora pályázói létszámra számítanak és hány nyertes pályázattal kalkulálnak?

P.P.: Ezekre a kérdésekre a források pontosabb ismeretében, illetve a megnyitásra váró jogcímek meghatározása után lehet csak választ adni.

Asz.: Átalakul-e a kifizetési struktúra? Várhatóan lesz-e több kifizetési periódus?

P.P.: A kifizetések mindig az adott támogatási jogcímhez igazodnak. Jelentősebb összegek fizetéséről (például a területalapú támogatás) és az ezekhez kapcsolódó változásokról vagy esteleges ügyfél-kötelezettségekről sajtóközleményekben is beszámolunk.

A bírálat után a kifizetési periódusok száma igazodni fog a jogcím jellegéhez. Amennyiben indokolt, a Hivatal készen áll a gyakoribb kifizetésekre is.

Asz.: Gyorsul-e az ügyintézés?

P.P.: A Hivatal új vezetése jelentős ügyszám lemaradást örökölt, aminek felszámolása folyamatban van. A naprakész állapot elérése január végére várható. Ezt követően az ügyintézés mindenképpen felgyorsul, hiszen ahogy már említettem ez az egyik kiemelt célunk is.

Asz.: Mikképpen változik az MVH szervezete?

P.P.: A 2011-ben jelentős szervezeti változtatást nem tervezünk, amennyiben szükséges a Hivatal szervezetét a későbbiekben a KAP-hoz (Közös Agrár Politikához) igazítjuk.

Asz.: Milyen területeket vonnak kiemelten ellenőrzések alá?

P.P.: A Hivatalban az ellenőrzési munka az uniós és hazai előírásokkal, illetve eljárásrendekkel szabályozott. Ezen eljárásrendek szerint kívánjuk az ellenőrzéseket folytatni. Soron kívüli ellenőrzést kizárólag szabálytalanság, vagy visszaélés gyanúja esetén rendelünk el.

Asz.: Hogyan foglalná össze a hivatal 2011-es célkitűzéseit, stratégiáját?

P.P.: Az ügyfélbarát szolgáltatást nyújtó Hivatal képét és megjelenését kívánjuk erősíteni. Legfontosabb számunkra az ügyfelek megelégedettsége mellett a források maximális kihasználása, természetesen betartva és betartatva a vonatkozó jogszabályi kereteket. A jövőben rendszeresebben kívánunk tájékoztatással és információkkal a nyilvánosság elé lépni és sajtóközleményekkel felhívni partnereink figyelmét a határidőkre, intézkedéseinkre, új támogatási jogcímek megnyitására.

Bízom benne, hogy az elfogadottság növelése mellett a gazdálkodók partnernek fogják tekinteni az MVH-t és a maguk részéről is mindent megtesznek annak érdekében, hogy az együttműködés kölcsönös és sikeres legyen.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31