Budai: megpróbálják becsapni a magyar gazdákat

MTI
A politikus az uniós források fontosságáról és a kutyafitneszről is beszélt.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az uniós támogatásokra szükség van, és akik azt mondják, hogy ki kell lépni az Európai Unióból, azok becsapják a magyar gazdákat, a vidéken élőket - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára Bátonyterenyén.

Budai Gyula a Nógrád megyei településen tartott agrárfórumon hangsúlyozta: szükség van ezekre a támogatásokra, hogy Magyarország versenyképes legyen a többi tagállammal, hogy megerősíthesse a kis- és közepes családi vállalkozásokat.

"Ha azt mondják, hogy lépjünk ki, akkor mondják meg, hogy a 2014 és 2020 között Magyarországra érkező 12,3 milliárd eurós agrártámogatást miből tudjuk odaadni a gazdáknak, miből tudunk fejleszteni, munkahelyeket létrehozni" - mondta az államtitkár. Ugyanakkor hangsúlyozta, nem ért egyet a szocialisták elképzeléseivel sem, mert ők az uniós forrásokat a nagygazdaságoknak, nagyüzemeknek biztosítanák.

Budai Gyula elmondta: a közvetlen ágazati támogatások mellett 3,5 milliárd eurót fordítanak vidékfejlesztésre. Ezeket valóban a vidéki életminőség javítására költik majd, "nem lehet belőle kutyafitneszt, kilátót és kerékpárutat építeni".

Az államtitkár arról is tájékoztatást adott, hogy a preferált ágazatok közé tartozik majd a kertészet, a zöldség-gyümölcs ágazat, valamint a baromfi és a sertéságazat. Kifejtette, ezek közel százezer új munkahelyet tudnak létrehozni. Kitért rá, hogy a kertészetre és a zöldség-gyümölcs ágazatra közel 460 milliárd forintot fordítanak, beleértve ebbe a hűtőházak, vagy az öntözés fejlesztéseit is.

A bátonyterenyei agrárfórumon Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke, az Országgyűlés fideszes alelnöke szólt arról, hogy mit jelent az agrár- és élelmiszergazdaság Magyarországnak. Mint ismertette, a nemzetgazdasági export 81,7 milliárd eurót tett ki tavaly, ebből csak 8,1 milliárdot tett ki az agrárgazdaság exportja, a bruttó nemzeti össztermék 1,1 százalékos növekedéséhez azonban 0,9 százalékkal járult hozzá az agrárium - mondta. Az elnök azt is közölte, a magyar agrárexport több mint 80 százaléka az Európai Unióba irányul.

A fórumon Becsó Zsolt (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Nógrád megyei önkormányzat elnöke elmondta, bízik abban, hogy a 2014 és 2020 közötti időszakban a megye sokkal eredményesebben tud majd élni a hamarosan megnyíló pályázati lehetőségekkel.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?