Kiverte a biztosítékot Brüsszel új GMO-javaslata

agrarszektor.hu
A tagországokra bízná az Európai Unió annak eldöntését, hogy az uniós szinten engedélyezett génmódosított termékeket (GMO) beengedik-e saját élelmiszerláncaikba. Az Európai Bizottság javaslatával a tagállamok nem csak a génmódosított növények termesztését, de az élelmiszerekben és takarmányokban való felhasználását is megtilthatnák. Az Egyesült Államok kereskedelmi minisztere viszont élesen bírálta az elképzelést.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Bizottság a napokban kezdeményezte a GMO termékekre vonatkozó uniós szabályok felülvizsgálatát. A szervezet nagyobb szabadságot adna a tagállamoknak abban, hogy a saját területükön korlátozhassák vagy megtilthassák az uniós szinten engedélyezett GMO-k takarmányokban és élelmiszerekben való felhasználását. Ez azt jelentené, hogy a hivatalos uniós engedélyezési eljárás után a tagállamok a saját hatáskörükben eldönthetnék, engedélyezik-e vagy sem azt, hogy a korábban már uniós szinten elfogadott GMO-k belépjenek a saját élelmiszerláncba - fejti ki a Bruxinfo.hu.

A tagállamoknak meg kell majd indokolniuk, miért térnek el a főszabálytól és azt is, hogy a döntésük igazodik-e az uniós joghoz például az egységes belső piac szabályához, vagy az EU nemzetközi kötelezettségvállalásához. A tagállamok olyan okokra alapozva nyújthatják be kérelmeiket, amelyeknek nincs köze az általános uniós engedélyezési eljárásnál már mérlegelt egészségügyi, vagy környezetvédelmi szempontokhoz. Így a korlátozást nem lehet majd azzal indokolni, hogy az adott GM termék veszélyes az emberek vagy az állatok egészségére.

Az Európai Bizottság a javaslatával tulajdonképpen egységes elveket teremt az európai GMO-szabályozásban. Néhány hónappal ezelőtt fogadta el az EU azt a jogszabályt, amelynek értelmében a tagállamok gyakorlatilag megtilthatják az uniós szinten engedélyezett GMO-k (hibridkukoricák vagy burgonyafélék) köztermesztésbe vonását. A mostani javaslat ugyanezeket az elveket érvényesítené az élelmiszerek és a takarmányok esetében is.

 "Az Európai Bizottság meghallgatta számos európai polgár aggodalmát, amelyek a tagállami kormányok álláspontjában tükröződtek. Elfogadásukat követően a javaslat nagyobb beleszólást enged majd a tagállamoknak " - szögezte le Vytenis Andriukaitis, az Európai Bizottság egészségügyekért és élelmiszerbiztonságért felelős tagja.

A Bizottság javaslata nem változtat az egységes uniós kockázatkezelési rendszeren, amely elősegíti azt, hogy az EU minden pontján azonos szintű legyen a védelem. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos véleményén, illetve a termékek címkézésén alapuló jelenlegi engedélyezési rendszer érintetlen marad.

Michael Froman, az Egyesült Államok kereskedelmi minisztere viszont nyilatkozatban bírálta az Európai Bizottság javaslatát. "Mélységesen csalódottak vagyunk a frissen bejelentett szabályozási javaslat miatt, amit első látásra nehéz összeegyeztetni az EU nemzetközi kötelezettségvállalásaival. Amikor az EU és az USA a transzatlanti kereskedelmi és befektetési partnerség létrehozásán fáradozik, az ilyen kereskedelem-korlátozó akció nem tekinthető konstruktív lépésnek" - jelentette ki Michael Froman.

Ahogy arról az agrárszektor.hu már korábban beszámolt Magyarország a kidolgozás alatt álló EU-USA szabadkereskedelmi megállapodással kapcsolatban számos agrárkérdésben fenntartásokat fogalmazott meg. Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter szerint össze kell fogni annak érdekében, hogy egész Európa GMO-mentes övezet legyen és a mezőgazdasági termelés teljes egészében GMO-mentessé váljon.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?