Későn lépnek? - Tüntetéshullám indulhat meg

agrarszektor.hu
Az uniós tejtermelés ideiglenes csökkentéséről határoztak a tagállamok agrárminiszterei Brüsszelben. Az Európai Bizottság engedélyezheti a versenyszabályzatba ütköző döntést. A magyar tejtermelők március 18-án éppen amiatt tartanak demonstrációkat, mert az EU-szintű túltermelés, illetve a dömpingáras import letörte a hazai tejfelvásárlási árakat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az agrárminiszterek döntése megnyithatja az utat egy olyan intézkedés előtt, amely lehetővé teszi az ágazat szereplőinek, hogy önkéntes alapon, ideiglenes termelési korlátozásokat vezessenek be - nyilatkozta Phil Hogan uniós agrárbiztos. Kész vagyok arra, hogy ilyen tartalmú szabályok bevezetésére tegyek javaslatot a bizottság előtt, amely dönthet a tejágazat önkéntes megállapodásainak ideiglenes engedélyezéséről - tette hozzá az MTI szerint.

A szabályozási változtatás lényegében azt eredményezné, hogy az uniós tejtermelés csökkenhetne, de konkrétumokról egyelőre nem tudni. A bizottság hamarosan megküldi a tagállamoknak a javaslatot, amely a versenyszabályoktól való átmeneti eltérést jelent ugyan, de megmentheti a tejiparban dolgozókat és a válságban lévő ágazatot - fogalmaz a témában kiadott közlemény.

Egyes termelők és politikusok a tejkvótarendszer tavaly áprilisi megszüntetését tartják a túltermelés alapvető okának. Mint ismert, a magyar tejtermelők március 18-án éppen azért demonstrálnak, mert a túltermelés, illetve a dömpingáras import drasztikusan csökkentette a hazai tejfelvásárlási árakat. Bár Brüsszel tavaly rendkívüli támogatásokat is megszavazott, a magyar kormány pedig további soron kívüli össszegeket is folyósít, az állattartók újabb tüntetéseket is kilátásba helyeznek a durva piaci helyzet miatt.

Ezt prognosztizálja az Európai Bizottság
Az Európai Bizottság előrejelzése szerint idén 1,4 százalékkal 153,8 millió tonnára növekedhet az Európai Unió 28 tagállamában termelt tej mennyisége a tavalyi 2,5 százalékos emelkedés után. Jövőre kisebb ütemben, éves szinten 0,7 százalékkal bővülhet a tejtermelés. Idén Írországban, Hollandiában, Dániában és feltehetően Nagy-Britanniában emelkedik a legnagyobb mértékben a termelés szintje, Franciaországban és Németországban mérsékelt lesz az ütem, míg a kelet-európai országokban - az állatállomány csökkenését követően - stabilizálódik a szint.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?