Készülődnek az angolok: van ötletük a Közös Agrárpolitika pótlására

agrarszektor.hu
Igazságtalan és nem hatékony az unió agrártámogatási rendszere - vélik az angolok. Néhány hónap alatt valami sokkal jobb szisztémát szeretnének kidolgozni. Egy biztos: 2024 után számukra is kisebb lesz támogatási torta.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Michael Gove környezetvédelmi, élelmiszer- és vidékügyi államtitkár bizakodóan tekint az angol mezőgazdaság jövőjére. Nyilatkozata alapján egyszerűbbé válik a Brexit utáni Anglia mezőgazdasági támogatási rendszere. Szerinte az EU Közös Agrárpolitikája igazságtalan, mivel nem jutalmazza a hatékonyságot. Célja az ország innovatív termelésében rejlő lehetőségek kiaknázása és új piacok nyerése a harmadik országokkal kötött kereskedelmi egyezményeknek köszönhetően.

Tervei szerint először a legnagyobb termelőknek nyújtott legmagasabb támogatásokat kell fokozatosan lecsökkenteni, például egy kifizetési plafon bevezetésével. Kijelentette, hogy a kormány garantálni fogja az EU-ban nyújtott támogatással egyenértékű juttatásokat a 2022-es választásokig, a kifizetések pedig 2024-ig folytatódhatnak. (A gazdáknak juttatott földalapú támogatás éves aktuális összege 3 milliárd font, azaz 1068 milliárd forint.) Ezt követően egy átmeneti időszakkal számolhatnak az angolok, amit igyekeznek zökkenőmentessé tenni számukra. Az ellenzék szerint ezt az időszakot a bizonytalanság fogja jellemezni.

Az új rendszer egyik lényeges pontja, hogy az állami támogatás az állami javak előállítását kell hogy szolgálja. Előreláthatóan támogatást fog kapni az erdőtelepítés, a vízminőség javítása, a természetes legelők és flóra visszaállítása. A termelőknek tett ígéretben elhangzik, hogy minőségbiztosítási rendszereket fognak kialakítani az állatok jólétének, illetve a környezetvédelmi szempontok szavatolására. Az Országos Gazdaszövetség (National Farmers Union) üdvözölte a környezetvédelemmel kapcsolatos erőfeszítéseket, de kifejezte aggodalmát a kereskedelmi egyezményekkel kapcsolatban. Elutasítja, hogy olcsó, silány minőségű élelmiszer áramoljon be az országba. A skót vidékfejlesztési államtitkár szerint pedig kevés szó esik a programban a vidékfejlesztésről, amely alapvető ahhoz, hogy a skót vidéki közösségek gazdasági jóléte biztosítva legyen.

Az érintettekkel történő konzultációs időszak után a tervezet törvényjavaslat formájában ölt testet a következő hónapokban.

(Forrás: La France Agricole, 2018. február 23.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?