Készülődnek az angolok: van ötletük a Közös Agrárpolitika pótlására

agrarszektor.hu
Igazságtalan és nem hatékony az unió agrártámogatási rendszere - vélik az angolok. Néhány hónap alatt valami sokkal jobb szisztémát szeretnének kidolgozni. Egy biztos: 2024 után számukra is kisebb lesz támogatási torta.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Michael Gove környezetvédelmi, élelmiszer- és vidékügyi államtitkár bizakodóan tekint az angol mezőgazdaság jövőjére. Nyilatkozata alapján egyszerűbbé válik a Brexit utáni Anglia mezőgazdasági támogatási rendszere. Szerinte az EU Közös Agrárpolitikája igazságtalan, mivel nem jutalmazza a hatékonyságot. Célja az ország innovatív termelésében rejlő lehetőségek kiaknázása és új piacok nyerése a harmadik országokkal kötött kereskedelmi egyezményeknek köszönhetően.

Tervei szerint először a legnagyobb termelőknek nyújtott legmagasabb támogatásokat kell fokozatosan lecsökkenteni, például egy kifizetési plafon bevezetésével. Kijelentette, hogy a kormány garantálni fogja az EU-ban nyújtott támogatással egyenértékű juttatásokat a 2022-es választásokig, a kifizetések pedig 2024-ig folytatódhatnak. (A gazdáknak juttatott földalapú támogatás éves aktuális összege 3 milliárd font, azaz 1068 milliárd forint.) Ezt követően egy átmeneti időszakkal számolhatnak az angolok, amit igyekeznek zökkenőmentessé tenni számukra. Az ellenzék szerint ezt az időszakot a bizonytalanság fogja jellemezni.

Az új rendszer egyik lényeges pontja, hogy az állami támogatás az állami javak előállítását kell hogy szolgálja. Előreláthatóan támogatást fog kapni az erdőtelepítés, a vízminőség javítása, a természetes legelők és flóra visszaállítása. A termelőknek tett ígéretben elhangzik, hogy minőségbiztosítási rendszereket fognak kialakítani az állatok jólétének, illetve a környezetvédelmi szempontok szavatolására. Az Országos Gazdaszövetség (National Farmers Union) üdvözölte a környezetvédelemmel kapcsolatos erőfeszítéseket, de kifejezte aggodalmát a kereskedelmi egyezményekkel kapcsolatban. Elutasítja, hogy olcsó, silány minőségű élelmiszer áramoljon be az országba. A skót vidékfejlesztési államtitkár szerint pedig kevés szó esik a programban a vidékfejlesztésről, amely alapvető ahhoz, hogy a skót vidéki közösségek gazdasági jóléte biztosítva legyen.

Az érintettekkel történő konzultációs időszak után a tervezet törvényjavaslat formájában ölt testet a következő hónapokban.

(Forrás: La France Agricole, 2018. február 23.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?