Sokan nem ismerik a szabályokat: csak így szállíthatsz szarvasmarhát az EU-ban

Sokan nem ismerik a szabályokat: csak így szállíthatsz szarvasmarhát az EU-ban

agrarszektor.hu
Az állatbetegségek terjedésének megelőzése érdekében a szarvasmarhafélék tartásának és mozgásának számos aspektusát a fertőző állatbetegségekről szóló 2016/429/EU európai parlamenti és tanácsi rendelete (Állat-egészségügyi törvény) és harmadlagos rendelei szabályozzák. Emellett a 2019/2035/EU rendelet is fontos szabályokat állapít meg a szárazföldi állatokat tartó létesítményekre és ezen állatok Unión belüli nyomon követhetőségére vonatkozóan.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A szárazföldi állatokat tartó létesítményekre és ezen állatok Unión belüli nyomon követhetőségére vonatkozóan fontos szabályokat állapít meg a 2019/2035/EU rendelet. Általános szabályként az a követelmény, hogy ezeket a létesítményeket és a szállítókat az illetékes hatóságnak nyilvántartásba kell vennie. Csak olyan szarvasmarhafélék szállíthatók másik tagállamba, amelyek nyilvántartásba vett vagy engedélyezett létesítményből származnak - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán. A szarvasmarhatartás bejelentésével kapcsolatos információk ezen a linken, az élőállat szállítóként történő engedélyezről bővebb információk pedig ezen az oldalon találhatóak.

A szarvasmarhafélék Unión belüli mozgatására vonatkozó állat-egészségügyi követelményeket az (EU) 2020/688 rendelet határozza meg. Ezek a szabályok és kockázatcsökkentő intézkedések biztosítják, hogy az állatok mozgatása ne jelentsen jelentős kockázatot az emberi vagy állati egészséget érintő betegségek terjedésére. Az állatokat közvetlenül a származási létesítményből a rendeltetési helyre kell szállítani. Ettől eltérve az állatok az illetékes hatóság által engedélyezett létesítményekben is összegyűjthetők (2016/429 /EU rendelet 94. cikke (1) bekezdésének a) pontja). Ezekről a létesítményekről bővebben itt lehet olvasni.

A gazdasági szereplők csak akkor szállíthatnak szarvasmarhaféléket egy másik tagállamba, ha teljesülnek a 2020/688/EU rendelet 10. cikkében leírt feltételek (pl. állat- és közegészségügyi garanciák bizonyos betegségekre). Egy létesítmény, egy régió vagy egy tagállam egész területe a kereskedelem megkönnyítése érdekében elérheti a betegségtől mentes státuszt a(z) 2020/689/EU felhatalmazáson alapuló rendeletben meghatározott követelményekkel összhangban. Az egyes betegségektől, például a szarvasmarha-tuberkulózis, a szarvasmarha-brucellózis vagy a veszettség (és egyéb) betegségektől mentesnek nyilvánított vagy felszámolási programban részt vevő tagállamok és régiók jegyzékét a(z) 2021/620/EU végrehajtási rendelet tartalmazza. Magyarország állategészségügyi státuszáról további információk itt találhatóak.

A TRACES NT rendszerben szarvasmarha (KN-kód: 0102) tagállamok között szállításához a következő bizonyítványok választhatók a rendeltetési célnak megfelelően:

  • BOV-INTRA-X tenyésztésre és továbbtartásra: (2021/403/EU rendelet I. melléklet 1. fejezet szerint)
  • BOV-INTRA-Y vágásra: ((2021/403/EU rendelet I. melléklet 2. fejezet szerint)

Az állategészségügyi bizonyítványt a feladást megelőzően a területileg illetékes hatósági állatorvos igazolja, hogy az állatok megfelelnek a tagállamok közötti szállításra vonatkozó valamennyi követelménynek. A gazdasági szereplők maguk is létrehozhatják ezt a dokumentumot, hogy azt a hatósági állatorvosnak bemutassák. A bizonyítvány az állatokat a teljes szállítás során végigkíséri. További információk a TRACES adatbázisról ezen az oldalon olvashatóak.

A rendeltetési hely kritériumait a 2016/429/EU rendelet 127. cikk tartalmazza. A más tagállamban tartott szárazföldi állatokat átvevő létesítmények és vágóhidak üzemeltetőinek ellenőrizniük kell az állatokat, azok azonosíthatóságát és a dokumentumok teljességét. Ha bármilyen szabálytalanságot észlelnek, tájékoztatniuk kell a rendeltetési hely illetékes hatóságát. Ebben az esetben az állatokat el kell különíteni, amíg az illetékes hatóság tanácsot nem ad a további eljárásra vonatkozóan. Mivel a tagállamok közötti mozgások esetében nincs határellenőrzés, a hatósági ellenőrzésekről szóló (EU) 2017/625 rendeletnek megfelelően megkülönböztetésmentes helyszíni ellenőrzéseket végeznek útközben és a rendeltetési helyen annak igazolására, hogy a szállítmányok megfelelnek az állat-egészségügyi bizonyítványban foglalt garanciáknak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?