Áll a bál Európában: kifakadtak a termelők az új rendelettervezet miatt

Áll a bál Európában: kifakadtak a termelők az új rendelettervezet miatt

agrarszektor.hu
Több, az európai zöldség-gyümölcs termékpálya szereplőit tömörítő uniós szintű szervezet is felszólalt a jelenleg elfogadás alatt álló rendelettervezet ellen, amelynek fő célja az Európai Unióban keletkezett csomagolási hulladékmennyiség drasztikus csökkentése, illetve a felhasznált csomagolóanyagok nagymértékű újrahasznosítása. A szervezetek jelezték, hogy ugyan egyetértenek a szabályozás alapvető céljaival, a célok megvalósíthatóságát illetően vannak aggályaik.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Több, az európai zöldség-gyümölcs termékpálya szereplőit tömörítő uniós szintű szervezet is tiltakozott egy jelenleg elfogadás alatt álló uniós rendelettervezet ellen, amely fő célja az EU-ban keletkezett csomagolási hulladékmennyiség drasztikus csökkentése, illetve a felhasznált csomagolóanyagok nagymértékű újrahasznosítása - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Az ágazat szereplőit európai szinten képviselő szervezetek, így a Copa-Cogeca, a Freshfel Europe, az Európai Friss Termék Szövetség és az Európai Burgonyakereskedelmi Szövetség (Europatat) március 21-én kiadott közös közleményükben kifejezték, hogy ugyan egyetértenek a szabályozás alapvető céljaival és támogatják is a Bizottság 2022. november 30-i, csomagolásról és csomagolási hulladékról szóló javaslatában megfogalmazott törekvéseit, azonban a célok megvalósításának reális, méltányos és megvalósítható intézkedéseken kell alapulniuk a környezeti hatások tényleges csökkentése érdekében.

Ugyanakkor a szervezetek aggodalmuknak is hangot adtak a rendelettervezet zöldség- és gyümölcs ágazatot érintő elemeivel kapcsolatban, amelyek közül különösen az 1,5 kg-nál kevesebb friss gyümölcs és zöldség esetében javasolt egyszer használatos csomagolási tilalmat tartják aggasztónak. Utaltak arra is, hogy a rendelkezés jelenlegi formájában figyelmen kívül hagyja a friss termékek szállítási, tárolási és értékesítési sajátosságait. A közös álláspont szerint a valós alternatívák nélküli korlátozások a termékek védelmének és eltarthatóságának drasztikus csökkenésével, valamint a higiénia, a minőség és a nyomonkövethetőség veszélyeztetésével járhatnak együtt. Hangsúlyozták, hogy a korlátozások nem javítanák az ellátási lánc környezeti hatását, hanem valójában a környezeti hatások növekedését, valamint az élelmiszer-pazarlást vonhatják maguk után. A mondott szervezetek emellett azt is kifogásolták, hogy a javasolt tilalom aránytalanul nagy mértékben érinti a gyümölcs- és zöldségágazatot, továbbá nem alapos és tudományosan megalapozott hatásvizsgálaton alapul.

Az ágazati szervezetek ehelyett határozottan a fenti rendelkezések felülvizsgálatát szorgalmazzák, amely során nem a tiltásra, hanem az ösztönzőkre és egy olyan működőképes stratégiára kell összpontosítani, amely magában foglalhatja a környezetbarát termékek jelölésének (ökocímkék) előmozdítását és a csomagolások kezelésének javítását.

A zöldség-gyümölcs ágazat uniós képviselői tehát olyan kompromisszumos megoldást sürgetnek, amely figyelembe veszi a zöldség-gyümölcs termékek heterogenitását és amely csökkentené a felesleges csomagolások használatát és elősegítené a környezetbarát - például újrahasznosított, lebomló vagy komposztálható - csomagolások használatát, ugyanakkor nem hagyja figyelmen kívül azokat az eseteket, amelyekben a műanyag csomagolás használata a jelenlegi technológiai lehetőségek mellett minőségi és élelmiszerbiztonsági szempontból elengedhetetlen.

A rendelettervezettel kapcsolatos fenntartások és aggályok megfogalmazása mellett arra is rámutatnak, hogy a zöldség-gyümölcs ágazat szereplői már jelenleg is tesznek lépéseket a csomagolási rendszerek javítása, a műanyag csomagolás csökkentése és az élelmiszer-pazarlás megelőzése érdekében, így már most is alkalmaznak környezetbarát csomagolásokat. Ezeket az erőfeszítéseket tehát a megfelelő szabályozással kell támogatni és kerülni kell az olyan követelményrendszerek bevezetését, amelyek e célok ellen hatnának, illetve esetlegesen nem szándékolt következményekkel járnának.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?