Súlyos bírságot kaphatnak ezért a magyar háztulajok: sokan nem is tudnak róla

Súlyos bírságot kaphatnak ezért a magyar háztulajok: sokan nem is tudnak róla

agrarszektor.hu
2022-ben a parlagfű miatt 57 estben bírságolt meg belterületi ingatlantulajdonosokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a legmagasabb büntetés összege 50 000 forint volt, összesen 2 627 000 forintnyi csekket osztottak ki országszerte a belterületeken. Külterületen 2022-ben 1394 db bírsághatározatot adtak ki az illetékes szakemberek, összesen 71 253 000 forint értékben - közölte a Pénzcentrummal a hatóság.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

2022-ben jóval nagyobb razzia volt a parlagfű miatt Magyarországon, mint egy évvel korábban: ugyanis 2021-ben a Nébih korábbi közlése szerint belterületen 27 esetben büntettek a parlagfű miatt. Összességében 1 590 000 forintnyi büntetést osztottak ki a belterületi ingatlanok tulajdonosai között. Tavaly azonban 57 esetben szabott ki növényvédelmi bírságot a Nébih belterületeken a parlagfű miatt. Összességében 2 627 000 forint büntetést szabott ki a hatóság a gyomnövény miatt a belterületeken, azaz egy átlagos büntetés kb. 46 ezer forintot tett ki. A Nébih közlése szerint a legmagasabb bírság összege belterületen 50 000 forint volt 2022-ben. Külterületen 2022-ben 1394 db bírsághatározatot adtak ki az illetékes szakemberek, összesen 71 253 000 forint értékben. A legmagasabb összeg 1,5 millió forintos volt.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése alapján a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végégig folyamatosan fenntartani. Ám a jogszabály 2019-ben változott, a földtulajdonosok e kötelezettsége már nemcsak július 1-jétől áll fenn, hanem az egész vegetációs időszak alatt. Azzal szemben, aki elmulasztja parlagfű elleni védekezési kötelezettségét, növényvédelmi bírságot kell kiszabni, melynek mértékét a parlagfűvel fertőzött terület mérete és a parlagfűvel borítottság mértéke határozza meg - 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Amennyiben az adott földhasználó 3 éven belül ismételten elmulasztja parlagfű elleni védekezési kötelezettségét, a növényvédelmi bírságot a másfélszeresére kell emelni. A hatósági eljárás során felmerült költségeket és a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket a földhasználónak kell megfizetnie

- írja a Pénzcentrum.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?