Nagy változás jöhet ezeknél a támogatásoknál: ez sok állattartót érinthet

Nagy változás jöhet ezeknél a támogatásoknál: ez sok állattartót érinthet

agrarszektor.hu
Megjelent a kormány hivatalos honlapján az Agrárminisztérium (AM) azon jogszabálytervezete, amely az anyakecsketartás csekély összegű támogatásáról szóló 26/2014. (XI. 20.) FM rendelet, valamint a haszongalamb vásárlásához nyújtott csekély összegű támogatásról szóló 39/2019. (VIII. 23.) AM rendelet tervezett módosításait tartalmazza. A rendelettervezetet az Agrárminisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátotta, a vélemények beküldésére azonban alig egy hét áll a lakosság rendelkezésére.

Az anyakecsketartás csekély összegű támogatásáról szóló 26/2014. (XI. 20.) FM rendelet
módosításának célja a támogatás mértékének megemelése. Ennek értelmében a rendelet 3. §-ának 1. bekezdésében az anyakecskénként igényelhető támogatás összege 8200 forintról 12 ezer forintra nőne.

A haszongalamb vásárlásához nyújtott csekély összegű támogatásról szóló 39/2019. (VIII. 23.) AM rendelet jelenlegi módosításával a 2023. évre igényelhető legfeljebb 20 millió forint keretösszegű támogatás kerül meghirdetésre. A támogatás mértéke a támogatási időszakban vásárolt haszongalamb ellenértékének 75%-a, de legfeljebb 6 ezer forint/haszongalamb azzal, hogy az nem haladhatja meg a 4. § szerinti kérelmező és a vele egy és ugyanazon vállalkozásnak minősülő vállalkozás rendelkezésére álló szabad csekély összegű támogatási keretet, valamint egy kérelmező egy benyújtási időszakban legfeljebb 1200 darab haszongalamb után igényelhet támogatást.

A támogatás igénybevételére jogosult az a természetes vagy jogi személy (a továbbiakban:
kérelmező), aki vagy amely rendelkezik a támogatás igénybevételével vásárolt haszongalambok által megtermelt állomány vágósúlyt elérő egyedei értékesítésére vagy nevelésére vonatkozó, a cégnyilvántartásban szereplő adatok szerint és a Gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere (a továbbiakban: TEÁOR) szerinti TEÁOR'08 4611, 4623, vagy 1011 alá tartozó tevékenységet folytató vállalkozással kötött adásvételi vagy vállalkozási szerződéssel vagy előszerződéssel (a továbbiakban együtt: szerződés), amely tartalmazza az alábbi adatokat:

  • a szerződő partner adatait,
  • a kérelmező (mint eladó vagy vállalkozó) adatait,
  • a tenyészet címét,
  • a haszongalambfajta megnevezését,
  • az adásvétel tárgyát képező mennyiséget, és
  • a teljesítés tervezett időpontját vagy időpontjait.

A jogszabálymódosítás értelmében a Magyar Kincstár a támogatási kérelmet elutasítja, ha
a kérelem alapját képező haszongalamb-vásárlás pénzügyileg nem rendezett, szerződéssel nem alátámasztott, vagy nem az érintett támogatási időszakra esik. Ugyancsak a kérelem elutasítását eredményezi, ha azt 1200 darabot meghaladó haszongalambra nyújtották be.

A kormány ezúttal sem adott sok időt a lakosságnak a tervezet véleményezésére. Az észrevételeket, javaslatok megtételére mindössze egy hét áll a rendelkezésre, azokat október 11-ig lehet beküldeni a kozigazgatasiegyeztetes@gfm.gov.hu e-mail címre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?