Jön az új szabályozás? Teljesen átalakulhat az állatszállítás az EU-ban

Jön az új szabályozás? Teljesen átalakulhat az állatszállítás az EU-ban

agrarszektor.hu
Megjelent az állatok szállításáról és a kapcsolódó műveletek közbeni védelméről szóló rendelettervezet. Az állatok szállítására vonatkozó uniós jogszabályok közel 50 éves múltra tekintenek vissza, és az utolsó jelentős átalakításra 2004-ben, közel 20 évvel ezelőtt került sor.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Bizottság 2023. december 7-én az állatok szállítás közbeni jólétére vonatkozó uniós szabályok eddigi legnagyobb reformjára tett javaslatot. A lépés nem volt váratlan, vagy meglepő, ugyanis a Bizottság azt már a Termelőtől a fogyasztóig (Farm to Fork) stratégia, az európai Zöld megállapodás (Green Deal) a fenntartható mezőgazdaságra és élelmiszer-termelésre vonatkozó menetrendjében korábban is bejelentette - írta meg a MÁSZ.

Melyek a várható változások?

A javaslatcsomag magában foglalja az állatokra szállítás közben jelenleg vonatkozó uniós szabályok felülvizsgálatát, ami javítani fogja az EU-ba és az EU-ból évente szállított 1,6 milliárd állat jólétét. A cél a rövidebb ideig történő szállítások arányának növelése. A javaslat a következő kulcsfontosságú területekre összpontosít, amelyek elengedhetetlenek az állatok szállítás közbeni jólétének biztosításához:

  • Le fogják rövidíteni az utazási időket, és a nagy távolságokra történő szállítás során az állatokat pihenési, etetési és itatási időszakokra ki kell rakodni. Különleges szabályok vonatkoznak a vágásra szánt állatokra, valamint a sérülékeny állatokra, például az el nem választott borjakra és a vemhes állatokra.
  • A különböző állatok számára rendelkezésre álló minimális férőhelyet növelni kell, és hozzá kell igazítani az egyes fajokhoz.
  • A szélsőséges hőmérsékleten történő szállításra szigorú feltételek vonatkoznak majd, beleértve a szállítás kizárólag éjszakára korlátozását is, ha a hőmérséklet meghaladja a 30°C fokot. Ezenkívül, ha a hőmérséklet 0°C alatt van, a közúti járműveket le kell fedni, és az állatszállító rekeszben kontrollálni kell a légmozgást, hogy az állatokat az út során megvédjék a szél hűtő hatásától. Ha pedig a hőmérséklet –5°C alá csökken, a fenti intézkedéseken túl a szállítási idő nem haladhatja meg a 9 órát.
  • Szigorítani fogják az élő állatok Unióból történő kivitelére vonatkozó szabályokat, ideértve a harmadik országokban végzett ellenőrzések javítását is, hogy azok megfeleljenek az uniós normáknak.
  • A közlekedési szabályok végrehajtásának megkönnyítése érdekében a lehető legnagyobb mértékben kihasználják a digitális eszközöket (pl. a járművek valós idejű helymeghatározása, központi adatbázis).

Az élőállat-szállítás helyetti alternatívák

Meg kell jegyezni, hogy a tervezet feltétlen előnyben részesíti az állatok helyben történő levágását, így az élő állatok szállítását a hasított testek és a hús szállításával helyettesítené. A vágáson kívüli célú szállításokat is korlátozni kell azzal a szándékkal, hogy a lehető legnagyobb mértékben lecseréljék azokat embriók, sperma és hasonló tenyészanyagok szállítására, amelyek a szállított állatok számát tekintve sokkal hatékonyabbak és környezetbarátabbak, ráadásul kevesebb kiadást jelentenének.

A Bizottság most az Európai Parlament és a Tanács elé terjeszt két jogalkotási javaslatot. Az európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatban az EFSA a Bizottság kérésére megkezdi tudományos értékelését, és 2025 márciusáig közzéteszi tudományos szakvéleményét. A Bizottság a Termelőtől a fogyasztóig stratégiában bejelentett egyéb állatjóléti javaslatokkal kapcsolatos előkészítő munkát is folytatni fogja.

(Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?