A hiányszakmákat népszerűsítené a kamara

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Agrárgazdasági Kutató Intézettel együttműködve komplex munkaerő-piaci kutatást indít, amelynek célja a diákok piacorientált, az agrár- és élelmiszeripari szereplők igényeinek megfelelő szakképzésének segítése.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Agrárgazdasági Kutató Intézettel (AKI) közösen, az agrárszakképzésért felelős Földművelésügyi Minisztérium valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával felmérést végez, amelynek célja, hogy annak eredményeire alapozva közép és hosszú távon is ismert legyen az agrár- és élelmiszeripari munkaerő-piac keresleti és kínálati oldala. Az eredmények az Országos Képzési Jegyzékben szereplő agrár- és élelmiszeripari szakképesítések felülvizsgálatában és a szakmai szervezetek képzésekkel kapcsolatos javaslatainak alátámasztásában is segítséget nyújtanak majd. A felmérés révén megismerhetőek és pontosíthatóak lesznek a mezőgazdasággal és élelmiszeripari tevékenységgel foglalkozók munkaerő-igényének tendenciái, valamint a munkavállalókkal szemben támasztott pontos jelenlegi és várható jövőbeni elvárások.

A felmérés részét képező kérdőívek kitöltésével a gazdálkodók, élelmiszeripari szereplők is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a leendő munkavállalók képzése minél inkább a piaci szükségletek, a vállalkozások munkaerő-igényeinek figyelembevételével valósuljon meg.

Az ősszel induló kutatás során mintegy ezer agrárgazdasági kamarai tagot keresnek fel személyesen a kérdezőbiztosok: a NAK megyei referensei, falugazdászai illetve szakmai partner szervezetének képviselői.

A kamara a hiányszakmák népszerűsítésével kapcsolatban is jelentős munkát folytat a pályaválasztók körében. Tolna megyében például sikerrel zárult a NAK szerepvállalással tavaly folytatott pék szakma népszerűsítési program, így önálló pék osztály indulhatott a megyében. A tavalyi sikeres pék kampányt követően a megye egyik legnagyobb élelmiszeripari cége megkereste a kamarát, hogy népszerűsítse a tejipari szakmunkás képzést. Ezért a NAK idén is folytatja Tolnában a kampányt, immáron a pék mellett a tejipari hiányszakmák népszerűsítésével.

A NAK mindemellett a szakképzés terén 2015 óta segíti az agrár középfokú duális képzésben résztvevő, NAK-tagsággal rendelkező gyakorlati képzőhelyeket azzal, hogy a képzést vállaló gazdálkodók igényeire alakított, teljes körű felelősségbiztosítási konstrukciót dolgozott ki, és ezen felül átvállalja a csoportos tanulói felelősségbiztosítás évi 24 ezer forintos díját. Idén szeptembertől ez a szolgáltatás a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában működő iskolai tangazdaságok, valamint a felsőfokú duális képzésben részt vevő gyakorlati képzőhelyek számára is elérhető.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?