Óriási bajban a magyarok luxusfűszere: most kell beszerezni, nemsokára késő lehet

Óriási bajban a magyarok luxusfűszere: most kell beszerezni, nemsokára késő lehet

Bõle István
Ebben az esztendőben lényegesen kevesebb fűszerpaprikát szüreteltek a termelők, mint egy évvel korábban. Erről értesültek a húsfeldolgozók, éttermek, nagy konyhák és a háztartási fogyasztók is. Ezért a megrendelők - főként a minőséget fontosnak tartók - igyekeznek minél előbb beszerezni az éves szükségletüket. Így ezekben a hetekben éjjel-nappal őrölnek a kisebb és nagyobb paprikamalmok az Alföldön. A hazai paprikatermesztőknek évek óta komoly problémát okoz a munkaerőhiány, az alkalmi dolgozók ugyanis inkább óradíjban dolgoznának, sok helyen azonban teljesítménybér jár.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A fűszerpaprika termesztése a leginkább kézi munkaigényes mezőgazdasági tevékenységek egyike. A mezőkön áprilistól októberig ad szinte mindennapos munkát a palántázás, kapálás, növényvédelem és a szedés. Általában szükség van utóérlelésre is. Ehhez raschel zsákokba kell tölteni, napos helyre akasztani, gyakran forgatni a fél piros termést. Majd következik a csumázás művelete, amelynek során eltávolítják a szárat és a magházat. Már évek óta feszítő gondja a paprikatermesztőknek a munkaerőhiány. Ami a most végetért szezonban hatványozódott. A gazdák azért is panaszkodnak, mert olyan alkalmi munkást csak elvétve találnak, aki teljesítménybérben hajlandó ezt a munkát végezni. Pedig könnyen mérhető a végeredmény. Például egy kilogramm termés csumázásáért fizetnének akár 400 forintot is. Állítják, hogy nyugodt munkatempóban óránként 5-6 kilogrammal lehet végezni. A jelentkezők mégis inkább az 1000-1200 forintos óradíjhoz, reggelihez, ebédhez, kávéhoz ragaszkodnának.

Ebben a helyzetben megkerülhetetlen kényszer számunkra a gépesítés, automatizálás. Speciális ágazat a miénk, ezért a korábbi évtizedekben erre a területre a konstruktőrök részéről nem jutott nagyobb figyelem. De az utóbbi 3-4 évben változott a helyzet

- mondta az Agrárszektornak Vas Róbert röszkei termesztő és kézműves feldolgozó.

A Vas családi gazdaság az idén 4 hektáron ültetett fűszerpaprikát. A korábbi években értékesítettek alapanyagot is. Az idén viszont vásároltak érett paprika bogyókat a szomszédos termelőktől. A bővülésben szerepe volt a szokásosnál kisebb termésen kívül annak is, hogy a nyár közepén jelentkezett náluk két nagymegrendelő, akiknek az igényeire már saját termésből nem volt fedezet. Vasék két évtizede foglalkoznak feldolgozással is. Ez a tevékenységük fokozatosan bővült eszközökkel és vevőkkel.

Talán onnan kezdődött a fellendülésünk, amikor nálunk járt az alsónémedi nyugdíjasklub egy tagja és elvitt 5 kilogramm kész termékünket. Aztán a következő alkalommal a dupláját kérte, majd évről évre többet rendeltek. A mostani megrendelésük már három számjegyű

 - mesélte a termesztő. 

Forrás: MTI Fotó: Bugány János

A röszkei család szerint a a piaci terjeszkedésük annak köszönhető, hogy a minőségből soha sem engedtek. Ők csakis csumázott paprikából készült terméket árusítottak. Így az alapanyag 12-13 százalékát dobják ki (talajerő pótlásként visszaterítik a termőföldre). Eltávolítják a színhibás, vagy más minőségi problémás paprikákat is. Ez utóbbi, nagy odafigyelést igénylő műveletet nemrégiben optikai válogató géppel váltották ki.

Egyre többen keresik és vásárolják a füstölt fűszerpaprikát. Vas Róbert szerint csalást követ el, aki füstaromával utánozza a természetes hatást. Külön tudomány a füstölés, ezért azt a célszerű megoldást választották, hogy ebben a tevékenységben gyakorlott hentes ismerősükre bízták a műveletet, Mert aki, kifogástalanul meg tud füstölni egy kolbász tételt, az elboldogul a paprikával is. Egyébként a bükkfával történő kezelés az igazi.

Az őrlési technikában Vasék hite szerint sokkal jobb minőséget produkál a malomköves őrlés, mint a kalapácsos aprítás. A csomagolásnál az aromazárós és a celofános megoldást egyaránt alkalmazzák. Webáruházat nem működtetnek, mert a meglévő közvetlen parnerkapcsolataikon keresztül az összes terméküket értékesíteni tudják. Az utóbbi években határozottan érzékelik, hogy a vevői igények és a praktikus megfontolások a minőség felé fordultak. Mert például az a húsfeldolgozó, aki az importból származó, olcsó, bizonytalan eredetű paprika hibája miatt egyszer kénytelen mondjuk 20 mázsa kolbászt kidobni, a következő alkalommal már nem sajnálja a néhány száz forinttal magasabb árat a garantált minőségért. A röszkei család termékei csomagolásán két éve ott van a családi fotójuk. Állításuk szerint ez 10 százalékos forgalomnövekedést hozott a számukra. Paprikájuk a hazai konyhákon kívül ott van Szlovéniában, Kanadában, Angliában és Dániában is.

Különbségek vannak a paprika évjáratai között, ebben éppen a borra hasonlít. A szakemberek szerint a friss őrlésű fűszerpaprika a legjobb állapotú, ebben pedig talán a kávé rokona. Légmentesen zárt csomagolásban, sötét helyen maximum 2 évig tartható el érzékelhető minőségromlás nélkül a hungarikumok közé sorolt magyar fűszerpaprika.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?