Arcképek: Juhász Csaba, a Glencore hazai vezetője

agrarszektor.hu
Az agrárszektor.hu minden évben kiadja Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban című könyvet. Idén ágazati bontásban foglaltuk össze a legfontosabb iparági szereplőket, közülük néhány érdekes személyiséget, életutat, meghatározó céget a honlapunkon keresztül is bemutatunk. Juhász Csaba a hazai növényiolaj-gyártásban játszik meghatározó szerepet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Egy év alatt szűk tízmilliárd forinttal növelte nettó éves árbevételét a Glencore Agriculture Hungary Kft. A magyar piacon 22 éve jelen lévő, gabonafélék, olajos magvak, növényolajok és állati takarmány-alapanyagok kereskedelmével foglalkozó vállalat árbevétele 156 milliárd forintra ugrott 2017-ben. A Glencore-hoz tartozik a tavaly bő tízmilliárdos árbevételt realizáló Pannon Növényolajgyártó Kft. is. A foktői gyár Közép-Európa legnagyobb sajtoló üzemének számít. A vállalatcsoport része egy gabonatárolással és logisztikával foglalkozó cég is.

Az 1974-ben alapított svájci székhelyű Glencore a világ minden pontján jelen van, tevékenysége a bányászattól a fémiparon és a mezőgazdaságon át a marketingig terjed.
Orbán Viktor miniszterelnök a Glencore foktői Pannon Növényolajgyárának gyáravató ünnepségén. Elől középen: Ivan Glasenberg, a cég vezérigazgatója, kissé mögötte Juhász Csaba (Fotó: MTI, Ujvári Sándor)

A hazai leányvállalat magyar és szerb tagjait country menedzserként a gépészmérnök végzettséggel rendelkező Juhász Csaba vezeti. A hamarosan 51 éves szakember 1991-ben végzett a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen. 22 évvel ezelőtt, vagyis a kezdetektől csatlakozott az akkor Glencore Grain Hungry néven futó vállalathoz, így részt vett a cég magyarországi felépítésében és hazai piaci pozícióinak stabilizálásában. A Glencore-t megelőzően a mezőgazdasági termékkereskedelemmel foglalkozó Thegra Hungary üzletkötője volt, illetve a United Technologies termelési menedzsereként dolgozott.

A cégcsoport 2010-ben Debrecenben, 2011-ben Berettyóújfalun nagy tárolókapacitású telephelyeket vásárolt és bővítette logisztikai infrastruktúráját. A Bács-Kiskun megyei Foktőn működő üzemet 2013-ban 40 milliárd forint értékű beruházással hozták létre, azzal a céllal, hogy évente 600 ezer tonna napraforgómagot dolgozzanak fel - ez a magyarországi termés körülbelül egyharmada. A gyár repcemag, szójabab, kukoricacsíra feldolgozására is alkalmas. A svájci anyavállalat eddig több mint 200 millió dollárt fektetett be Magyarországon. “A fejlesztések nem álltak meg, mert hiszünk a magyar mezőgazdaság jövőbeni fejlődésében. A beruházások célja a kereskedelem és a növényolaj-gyártás hatékonyságának növelésére irányul majd" - kommentálta a cég jövőbeni terveit Juhász Csaba.



Forrás: Opten
A cikk Az 50 legbefolyásosabb személy az agráriumban évkönyvünkben jelent meg. A könyv a linkre kattintva meg is rendelhető.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?