Közép-Európa legmodernebb takarmányüzemét adták át Dabason

Közép-Európa legmodernebb takarmányüzemét adták át Dabason

agrarszektor.hu
2023. szeptember 26-án felavatták Dabason a közel 45 éves Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. Magyarországon egyedülálló, ultramodern takarmányüzemét. A döntően saját erőből és állami támogatással megépült üzem termelésbe állításával a cég korszakos lépést tett a fenntartható, korszerű állattenyésztés támogatására. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

„A-Z ÜZEM 4.0” tervezésénél és a technológiaválasztásnál fontos szerepet játszott a környezettudatos szemlélet és fenntarthatóság. Az új takarmányüzem technológiai felszereltsége, csúcstechnológiás gyártósorai egyedülállóak a térségben

- mondta el Kulik Zoltán a Vitafort Zrt. vezérigazgatója az üzemavató megnyitó beszédében. A vállalat így másfélszeresére növeli termelési kapacitását. A beruházásban kiemelt szerepe van a magasabb hozzáadott értékű termékek előállításának. 

A beruházással így létrejött Közép-Európa legkorszerűbb, ultramodern takarmányüzeme. Az üzem építésére két évvel ezelőtt meghozott döntésünket az egyre növekvő piaci igények kielégítésére alapoztuk. Célunk az volt, hogy az eddig üzemelő termelőegységeinket egy tető alá integráljuk. Ezzel nagyságrendekkel növeljük a nagy koncentrációjú korszerű termékek előállítását, de ennél is fontosabb az, hogy korszerű takarmányozási elvárásoknak megfelelni képes rugalmas, költséghatékony és egyben gazdaságosabb termelést tegyünk lehetővé

- hangsúlyozta Kulik Zoltán. Kiemelte, a zöldmezős, 6 milliárd forintot meghaladó értékű beruházás a takarmánygyártásban ma világszínvonalon elérhető legújabb csúcstechnológiák beépítésével jött létre. A jelenleg a 12 hektáros telephelyen működő négy üzemünket most ebbe a közel 40 méter magas, 7 ezer négyzetméter beépített technológiával rendelkező létesítményünkbe integráljuk, jelentősen növelve a hatékonyságot. A-Z ÜZEM 4.0 több mint 1000 négyzetméter alapterülettel, 9 szinttel rendelkezik, ahol két technológiai gyártó vonal - takarmánykeverék és koncentrátum, valamint tömény előkeverék (premix) - működik egymással szoros összefüggésben. Az integrált üzemben 144 alapanyagtartály, 3 keverőgép, 3 granuláló vonal 5 perces ciklusidővel, 2 grammos bemérési pontossággal, 60-80 féle végterméket képes előállítani, akár 500 tonna napi mennyiségben. A gyógyszer kontamináció mentességet a zárt rendszerű, kötött pályás konténeres automata anyagmozgató rendszer teszi lehetővé. A technológia környezetkímélő, kiporzás mentes és dolgozóbarát. A koncentrátum és takarmánykeverék előállító vonal kapacitása évi 100 000 tonna - tájékoztatott Kulik Zoltán.

„A-Z ÜZEM 4.0” hamarosan megkezdi a sertés, a baromfi és kérődzők ellátására alkalmas széleskörű termékek gyártását. Az új komplex üzemben a legtöményebb premix és szuper premixektől kezdve koncentrátumokat, tápszereket, és kész keveréktakarmányokat állítunk elő telepre szabott, egyedi receptúrák alapján. Terveink szerint a hazai piac kiszolgálásán túlmenően jelentős mennyiségű terméket gyártunk majd külföldi partnereink megbízására, ezzel tovább erősítve külpiaci jelenlétünket

- tette hozzá a vezérigazgató.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?