Sokba kerülhet a gazdaságátvétel, mégis ez a legtutibb befektetés - Agrárszektor

Hollósi Dávid, a Takarékbank agrár üzletágának ügyvezető igazgatója a Portfolio Agrárszektor 2019 konferencián adott interjút az agrárszektor.hu-nak.


Az alábbi kérdésekre kerestük a választ:1. A Takarék Csoport 2023-ra 25 százalékos piaci részesedést szeretne elérni, amit "házhoz menő személyi bankárokkal", az agrárpiacról is információt nyújtani tudó "menedzserekkel" is segít. A nyújtott hitelkonstrukciók is jóval rugalmasabbak, mint más szektorokban. Meddig lehet még elmenni az ügyfelek kiszolgálásában, mi az, amitől még agrárosabb, és még ügyfélbarátabb lehet egy bank?

2. A működési költségek fedezetére igénylik a gazdák a legtöbb segítséget. Hogyan alakul Önöknél a forgóeszköz- és beruházási hitelek aránya?

3. A következő költségvetési ciklusban a területalapon járó juttatások egy részétől eleshetnek a gazdák (a gazdaság mérete miatt), ez banki oldalról óvatosságra intheti Önöket a támogatások megelőlegezésekor. Nagy változásra számítanak?

4. A következő 2-3 évben pályázati pénzszűke várható egész Európában az új költségvetési ciklus indulása miatt. Mire számítanak, meg fog lódulni a gazdák érdeklődése a hiteltermékek iránt, vagy inkább kivárják, amíg megérkeznek az uniós források?

5. Mennyire nőhet meg a lízing szerepe?

6. Elindul egy új működési forma, a mezőgazdasági családi vállalkozás, amely a várakozások szerint hitelképesebb egység lesz, mint a családi gazdaság. Ezt hogyan látják?

7. Kormányzati terv az agrárüzem egészét örökölhető és forgalmazható egységgé tenni. Mit gondolnak, ez kivitelezhető hazánkban? Igényelne-e új konstrukciót, ha csak egyetlen örökös vihetné tovább az üzemet, akinek az örököstársakat meg kellene váltania, vagy ez pont az a helyzet, amit bármilyen más beruházási hitel esetén vizsgálnak?

8. A föld ára korlátozott forgalomképessége dacára folyamatosan emelkedik. Mennyire használható fedezetként a földvagyon?


Cikkünk a témában: https://bit.ly/2u4d9AF

Több videó
 
NEKED AJÁNLJUK
agrárszektor.hu   |   2024. február 12.

Óvatosak a gazdák, mindent felülír a költségcsökkentés

agrárszektor.hu   |   2024. február 2.

Ha 2024-ben sem nőnek a terményárak, akkor marad a spórolás

agrárszektor.hu   |   2024. január 26.

Megnéztük az AGROmash legbrutálisabb gépét

agrárszektor.hu   |   2024. január 26.

Itt az igazi szuperdrón: ettől leesik az állad

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.