Itt az ősz, behúzódnak a kártevők is

Itt az ősz, behúzódnak a kártevők is

agrarszektor.hu
A ősz közeledtével rengeteg háztartásban megjelennek a különböző bogarak, rovarok. A problémát csak tetőzi, hogy a konyhákban található összes élelmiszerbe képesek megtelepedni, sőt a lárváik is ezeken a helyeken fejlődnek ki. A Hellóvidék összeállítása kitér a legfontosabb kártevőkre és segíthet néhány tanáccsal, amelyekkel eltüntethetjük a nem kívánt látogatókat a lakásból.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Legyek

A legyeket különösen az olyan ételek vonzzák, amelyek bármilyen szagot árasztanak, ezek közül a gyümölcsök és zöldségek jelentik az egyik fő célpontot.

Azok a legyek, amelyek az egész szemetet és hulladékot bejárják, mielőtt továbbállnának, átviszik az összes durva bakteriális kórokozót a friss élelmiszerbe. A leggyakrabban előforduló betegségek közé tartozik a szalmonella, az E. coli - szóval nem meglepő, ha ételmérgezés-szerű tüneteket tapasztalunk egy légyinvázió után.

Aszalványmolyok

A nőstény naponta 25–140 petét rak egyesével vagy kisebb csomókban a tápanyagra vagy annak közelébe; összesen mintegy 3–400-at. A lárva 4-5 nap múlva kel ki, és azonnal enni kezd. Táplálkozás közben az élelemből csomókat készít, és ezeket selyemfonállal szövi össze. A hernyó a kedvezőtlen körülményeket jól tűri; ha a szükség úgy hozza, a raktár zugaiban, a padló repedéseiben felhalmozott hulladékon is megél.

A lárvák lehetnek az élelmiszerekben és a csomagolás réseiben is, kutassuk át a gabonaalapú termékeket, hiszen ezek a molyok kedvenc csemegéi. Sajnos ezután nincs más megoldás, ki kell dobni az összes érintett ételt, majd át kell törölnöd mindent hígítatlan ecettel - ez fogja megölni a lárvákat.

Ha mindent kidobtunk, jöhet a porszívózás, hiszen a sarkokban, a szekrények tetején és minden apró zugban meghúzódhatnak a moly lárvái.

Muslicák

Gyakori probléma, hogy muslicák jelennek meg a gyümölcsök és zöldségek között. A muslicákat még jobban vonzzák a túlérett és büdös gyümölcsök, mint a házilegyeket. Ezek mindent kedvelnek, ami erjesztett, legyen az folyékony vagy szilárd. Kedvenceik közé tartozik a túlérett gyümölcs, zöldség, a levéltetvek mézharmata, a lefolyók és még a maradék alkohol is.

Mivel a muslicák rövid életük során naponta több száz tojást is lerakhatnak, előfordulhat, hogy a fertőzés még azelőtt megtörténhet, mielőtt észrevennénk. Ezért is fontos, hogy a rothadt vagy túlérett gyümölcsöt és zöldséget mihamarabb dobjuk ki.

Zsizsik

Hivatalos nevén gabonazsuzsok, a gabonaszállítmányokkal széthurcolták, és ma már világszerte elterjedt. Olykor tömegesen megjelenik, főleg nedves környezetben okoz jelentős kárt. A zsizsik bármilyen száraz élelmiszerrel az otthonunkba kerülhet, főként gabonafélékben bújik meg, legyen szó lisztről, rizsről, száraztésztáról, de fűszerben, olajos magvakban, hüvelyesekben, sőt, akár még csokoládéban is előfordulhat. A zacskós csomagolásban könnyen észrevehetjük a lárvákat, a papírcsomagolású élelmiszereknél pedig arra kell figyelni, hogy ne legyen sérült a borítás.

Hangyák

A hangyák azért élnek, hogy táplálékot találjanak hatalmas kolóniáik számára, és bármilyen morzsa vagy táplálékrészecske, amit találnak, kielégítő.

Ha bármilyen repedés vagy lyuk van az épületben, a hangyák bejutnak a belsejébe, és megtalálják az utat a terményekhez, és mivel feromonokat hagynak maguk után kolóniájuk többi tagja is megtalálja őket.

A hangyák viszont nagyobb kockázatot jelentenek az általuk hordozott láthatatlan betegségek miatt, és kevésbé az esetleges harapások miatt. Az E. coli és a szalmonella is gyakran a hangyákhoz köthető, és az ételmérgezés-szerű tünetek is kapcsolatba hozhatók velük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?