Érik a krízis: sorra adják fel a magyar méhészek

Érik a krízis: sorra adják fel a magyar méhészek

agrarszektor.hu
A 2023-as év sajnos nem volt egy sikeres év a méhészek számára, akiknél a termelési év már 2022 nyarának végén, őszén elkezdődött. A méhek telelésre való felkészítése során a méhcsaládok átnézésén kívül a méhanyák serkentése, illetve a téli élelemkiegészítésre használt cukor feletetése a legfontosabb feladat. Sajnos ebben az időszakban kezdett el emelkedni a kristálycukor ára - mondta el Schrek Ottó, a Magyar Méhtenyésztők Országos Egyesületének elnöke, aki szerint a cukorárak a 2022-es nyári 350 forintról 550-600 forintra emelkedtek

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Schrek Ottó elmondta, hogy a 2022-2023-as tél enyhe volt, a fiasítás decemberben újra megindult, ezért a téli fiasításmentes időszak hiányában az atka elleni védekezés alapját képező zárókezelések a melegebb déli területeken nem voltak sikeresek - olvasható a MÁSZ oldalán. Az atka elleni küzdelem egyre nehezebb, mert az újabb formában, de a régi hatóanyagokkal piacra került, engedélyezett aktaelleni készítmények hatásfoka nem kielégítő.

Már az év eleje sem volt zökkenőmentes

A tél későn jött és hűvös csapadékos tavasszal folytatódott, amely a méhek fejlődését vontatottá tette. A kitelelt családok mézkészletüket a megszokottnál jobban elfogyasztották. Azon méhcsaládok, amelyek tavasszal nem kaptak jelentős élelemkiegészítést gyakorlatilag éheztek, mert a tartalékaik kimerültek, a tavaszi virágokról a nektár hordása pedig nem volt elégséges - mondta el a Magyar Méhtenyésztők Országos Egyesületének elnöke.

Rekordszámú termékenyítés

Az idei évben a Magyar Méhtenyésztők Országos Egyesülete 12. alkalommal szervezte meg a kecskeméti helyszínen a mesterséges termékenyítő programját. Az inszeminálásra a tenyésztők hozták a megfelelő korú szűz anyákat, a központi teljesítményvizsgálaton résztvevő 320 méhcsaládból lettek kiválogatva a legjobban teljesítő családok, melyek apacsaládként vettek részt a termékenyítésen. A rendezvényre 16 fő hozta el a pároztatókaptárban a szűz anyákat, és rekordszámú, 218 méhanyát sikerült termékenyíteni 3 nap alatt.

Nem alakult jól a mézkereskedelem

A gabonapiaci helyzethez hasonlóan a mézkiszerelő üzemek, illetve a nagykereskedők is bevásároltak nagy mennyiségű ukrán mézből. Az elmúlt két évben szinte megszűnt a hazai akácméz felvásárlása, ami az előző években a méhészetek bevételének legalább az 50%-át adta. A vegyes méz árkategóriájában felvásárolt mézek közül a repceméz felvásárlása szinte teljes mértékben leállt, a napraforgómézet 10 évvel ezelőtti áron keresik. A mézkereskedelem nem megfelelő alakulása miatt a méhészek elesnek a bevételi forrásuk nagy részétől, így a méhészkedési kedv alábbhagy, és a szakma leépülését felgyorsítja.

(Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?