Hamis mézzel vannak tele a boltok: sok vásárló nem is tudja, hogy azt veszi

Hamis mézzel vannak tele a boltok: sok vásárló nem is tudja, hogy azt veszi

agrarszektor.hu
A Copa és a Cogeca - az európai gazdálkodók és agrárgazdasági szereplők egységes képviselete, melynek a NAK is tagszervezete - azt javasolja az EU-nak, hogy 2030-ra 0%-os célt tűzzön ki a hamisított mézre. Ma minden második Európába importált méz hamisítás jeleit mutatja, és ez a trend növekvő tendenciát mutat. A Copa és Cogeca Méz Munkacsoportjának szakértői úgy becsülik, ha továbbra is tétlenek maradnak a döntéshozók, akkor 2030-ra az EU-ban 5 millió mézelőméh-kolóniát veszíthetnek a gazdák. Ez a helyzet azonban nem elkerülhetetlen, és vannak megoldások, különösen akkor, ha az Európai Bizottság konkrét lépések megtétele mellett dönt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A #HoneYstLabellingNow kampány részeként 2023. szeptember 14-én bemutatott videóban az európai méhészek elmagyarázzák, milyen pusztító hatást gyakorolnak az importált hamisított termékek az ágazatra. Ha nem tesznek semmit, a szakértők becslése szerint az európai méhészek körülbelül egyharmada felhagyhat tevékenységével, és 2030-ra 5 millió méhcsalád veszhet el. Ennek a helyzetnek nem kell így maradnia, és az EU léphet! Az Európai Uniónak szigorítania kell az ellenőrzésekre vonatkozó szabályokat, és elő kell írnia az eredetmegjelölést, amely tartalmazza a termékek címkéjén az egyes származó országok szerinti tömegben kifejezett százalékos arányt - írja a NAK

EZ IS ÉRDEKELHET

A fogyasztóknak nagyobb átláthatóságra és világosabb tájékoztatásra van szükségük az eredetmegjelölési százalékokról. Ez egy olyan lényeges kiindulópontja a küzdelemnek, melyet a méhészek már korábban is kifejtettek. Az Európai Bizottság minden szükséges támogatást maga mögött tudhat, hogy azonnal cselekedjen és felülvizsgálja a mézről szóló irányelvet. A videóban az európai méhészek egy ütemtervet is javasolnak az Európai Bizottságnak, amely pontos célokat tűz ki: 2027-re felére kell csökkenteni a hamisítást a 2023 márciusában elvégzett elemzéshez képest annak érdekében, hogy az európai piacon egyáltalán ne legyen hamisított méz 2030-ra!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?