Jöhet a laboratóriumban előállított csirkehús: újabb cég kapta meg az engedélyt

Jöhet a laboratóriumban előállított csirkehús: újabb cég kapta meg az engedélyt

agrarszektor.hu
A kaliforniai Upside Foods közölte, hogy megkapta az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának hatósági jóváhagyását a sejtkultúrás csirkehúsának forgalmazására, ezzel az Egyesült Államokban a második olyan vállalat lett, amely megkapta ezt a jóváhagyást.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Napjainkban egyre több vállalat kér engedélyt az amerikai szabályozó hatóságoktól a tenyésztett hús- és haltermékek számára. A cégek azt remélik, hogy ezzel megszólíthatják az élelmiszertermelés céljából történő állattenyésztés környezeti hatásai miatt aggódó fogyasztókat - írta meg a Reuters. 2023. június 8-án a kaliforniai Good Meat lett az első vállalat, amely megkapta az USDA jóváhagyását.

Az, hogy az USDA jóváhagyta a termékeinket, nagy előrelépést jelent a humánusabb és fenntarthatóbb élelmiszerrendszer megteremtésére irányuló célunk felé

- mondta Dr. Uma Valeti, az Upside vezérigazgatója és alapítója egy nyilatkozatban.

Mind a Good-ra, mind az Upside-ra vár még az USDA helyszíni ellenőrzésére, ami a hatósági jóváhagyási folyamat utolsó lépése, mielőtt a laboratóriumban előállított csirkehúsuk piacra kerülhet. Az Upside közleményében jelezte: egyelőre még nem tudják, hogy a kaliforniai Emeryville-ben található gyártóüzemét mikor fogják ellenőrizni. Az Upside volt az első vállalat, amely tavaly zöld utat kapott az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságtól (FDA) a laboratóriumban létrehozott csirkehúsára. Az ilyen húsokat az élő állatokból begyűjtött állati sejtek egy kis mintájából állítják elő, amelyeket aztán tápanyagkeverékkel "etetnek" és acélkádakban tenyésztenek.

Az FDA és az USDA egyaránt szerepet játszik a tenyésztett húsok engedélyezési folyamatában: az FDA értékeli, hogy a termék biztonságos-e emberi fogyasztásra, az USDA pedig felülvizsgálja a termék címkéjét és elvégzi a létesítmény ellenőrzését. Mind a Good, mind az Upside azt tervezi, hogy amennyiben engedélyezik a termesztett csirkehúst, először a felső kategóriás éttermekben vezetik be, ahol az amerikai fogyasztók nagyobb valószínűséggel tolerálják a termék magasabb árát a hagyományos húshoz képest.

Az Európai Unióban a laboratóriumban tenyésztett sejtkultúrákból előállított tiszta hús új élelmiszernek minősül, ami viszont engedélyköteles. A "laborhús" körül rengeteg még a bizonytalanság és az indulat, mind az új húsok, mind pedig a hagyományos húsok hívei aktívan - és hangosan - próbálják a maguk oldalára állítani a döntéshozókat, a kérdést pedig nem egyszer a tagállamok kormányai is a zászlajukra tűzik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?