Kész, vége? Tényleg eltűnhetnek ezek az olasz élelmiszerek a boltok polcairól?

Kész, vége? Tényleg eltűnhetnek ezek az olasz élelmiszerek a boltok polcairól?

agrarszektor.hu
A hagyományok védelme érdekében betilthatják a laboratóriumban előállított húsokat és a sejtalapú élelmiszer-termelést Olaszországban. Az olasz kormány nemrég jóváhagyta a laboratóriumban előállított élelmiszerek és állati takarmányok használatát tiltó törvényjavaslatot, aminek első számú célja a mezőgazdasági miniszter állítása szerint az ország agrár-élelmiszeripari örökségének védelme.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az olasz kormány nemrég jóváhagyott egy törvényjavaslatot, ami megtiltaná a laboratóriumban előállított élelmiszerek és állati takarmányok használatát. A törvéyjavaslat első számú célja a mezőgazdasági miniszter állítása szerint az ország agrár-élelmiszeripari örökségének védelme - olvasható a Magyar Nemzet oldalán. Amennyiben a javaslatot elfogadja a parlament, az olasz ipar nem állíthat elő élelmiszereket vagy takarmányokat különböző sejtkultúrákból vagy gerinces állatokból származó szövetekből. A szabály megszegőire akár 60 ezer eurós bírságot is kiszabhatnak majd a hatóságok. A törvényjavaslat továbbá előírja, hogy a jogsértéseket elkövető üzemeket bezárhatják, a termelők pedig akár három évre elveszíthetik a közfinanszírozáshoz való jogukat.

A laboratóriumi termékek véleményünk szerint nem garantálják a minőséget, a jólétet és kultúránk, hagyományaink védelmét

- mondta Francesco Lollobrigida miniszter, Giorgia Meloni miniszterelnök pártjának egyik vezető tagja.

A Meloni-kabinet emellett ígéretet tett arra, hogy megvédi az olasz élelmiszereket a károsnak ítélt technológiai újításoktól, ennek jegyében pedig a mezőgazdasági minisztériumot mezőgazdasági- és élelmiszer-szuverenitásért felelős minisztériumnak nevezték át. A Coldiretti mezőgazdasági szervezet is támogatja a szintetikus élelmiszerek elleni lépést, állításuk szerint a tilalomra azért van szükség, hogy megvédjék a hazai termelést a multinacionális vállalatok támadásaitól. A kezdeményezés ellen azonban Euró­pa-szerte tiltakozni kezdtek a sejtalapú mezőgazdasági termékek fejlesztését támogató szervezeteket, valamint az állatvédők.

Egy ilyen törvény elfogadása elzárná ennek a születőben lévő területnek a gazdasági potenciálját Olaszországban, hátráltatná a tudományos fejlődést és az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló erőfeszítéseket

- mondta Alice Ravenscroft, a Good Food Institute Europe politikai vezetője.

Egy élelmiszeripari vállalatokat összefogó szervezet, a Cellular Agriculture Europe szerint Olaszország korlátozza az állatjólétért tett erőfeszítéseket és az élelmiszerek szabad megválasztását az olyan polgárok esetében, akiket aggaszt a klímaváltozás. A LAV állatkísérlet-ellenes csoport pedig egy, a haladás elleni ideológiai, tudományellenes keresztes hadjáratnak nevezte a törvényjavaslatot. A szervezet szerint a laboratóriumi hús, amelyet élő állatok sejtjeiből állítanak elő, jó alternatívát jelent a jelenlegi húselőállítási formákkal szemben.

A sejtalapú hús betiltása nem az egyetlen kezdeményezése a Meloni-kabinetnek, amely megakadályozza, hogy nem hagyományos élelmiszerek kerüljenek az olasz asztalokra. A múlt héten például Giorgia Meloni arról beszélt, hogy a kormány a tücsökliszt használatáról szóló vita során rendeleteket készít elő annak érdekében, hogy a rovarokat tartalmazó vagy azokból származó termékeket megkülönböztessék a hagyományos áruktól, ezzel is védve a tradicionális olasz élelmiszeripari termékeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?