Portfolio agrárkonferenciák 25% kedvezménnyel!
Meghirdettük az Agrárium, AgroFood és AgroFuture 2025 konferenciáinkat, ahova csak decemberben még 25% kedvezménnyel regisztrálhat!
Ne maradjon le!
Állati sejtek tenyésztésével, laboratóriumi környezetben állítják elő a terméket, amelyeket 3D-nyomtatott struktúrákon, úgynevezett "állványzatokon" növesztenek. Ez a módszer lehetővé teszi a sejtek szaporodását, mindenféle állatártási folyamatot kiküszöbölvén. A technológiát jó ideje alkalmazzák mesterséges húsok előállítására, a dél-koreai kutatócsapat viszont egy lényeges dologra összpontosított a kísérletei során, ugyanis olyan módszert dolgoztak ki, amellyel a laboratóriumban előállított "húsoknak" ugyanolyan íze lehet, mint az állati eredetű termékeknek.
A Nature Communications című folyóiratban megjelent tanulmány szerint tudósok sikeresen újraalkották azt az ízkombinációt, amelyek a valódi grillezett húsok aromáját adják. A Maillard-reakció nevű kémiai folyamat során a fehérjéket alkotó aminosavak hő hatására cukorral lépnek reakcióba, amelyek a jól megszokott, grilles ízt adják a húsoknak. A reakció során létrejött ízvegyületet zselatin alapú hidrogélbe juttatták, 150°C fokon sütve pedig felszabadultak az igazi húsokra emlékeztető ízek. Ezek jelenleg még nem alkalmasak emberi fogyasztásra, ezért az eredményt egy emberi szaglást imitáló elektronikus műszerrel vizsgálták meg.
A laboratóriumban előállított húsok óriási potenciállal rendelkeznek a fenntartható étrend támogatásában
- mondta az eredményekről Jennifer Jacquet, a Miami Egyetem professzora. A szakértő azonban azt is hozzátette, hogy az íz csak egy fontos jellemző a komponensek közül, amelyek egy fenntartható, hús alternatívához szükségesek. A dél-koreai kutatócsoport a jövőben is folytatja kísérleteit.