Itt az új őrület: húsízű műhúst állítanak elő ezekben a laborokban

Itt az új őrület: húsízű műhúst állítanak elő ezekben a laborokban

agrarszektor.hu
A meseterséges húsok íze megegyezhet az igazi, állati forrásból származó húskészítményekkel, a Dél-koreai kutatók módszere alapján. A fogysztásra egyelőre nem alkalmas termék első ránézésre nem húsra emlékesztet, de a tudósok azt remélik, hogy ez az innováció forradalmasíthatja az emberiség húsfogyasztását - írja a CNN-re hivatkozva a Portfolio.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Állati sejtek tenyésztésével, laboratóriumi környezetben állítják elő a terméket, amelyeket 3D-nyomtatott struktúrákon, úgynevezett "állványzatokon" növesztenek. Ez a módszer lehetővé teszi a sejtek szaporodását, mindenféle állatártási folyamatot kiküszöbölvén. A technológiát jó ideje alkalmazzák mesterséges húsok előállítására, a dél-koreai kutatócsapat viszont egy lényeges dologra összpontosított a kísérletei során, ugyanis olyan módszert dolgoztak ki, amellyel a laboratóriumban előállított "húsoknak" ugyanolyan íze lehet, mint az állati eredetű termékeknek.

A Nature Communications című folyóiratban megjelent tanulmány szerint tudósok sikeresen újraalkották azt az ízkombinációt, amelyek a valódi grillezett húsok aromáját adják. A Maillard-reakció nevű kémiai folyamat során a fehérjéket alkotó aminosavak hő hatására cukorral lépnek reakcióba, amelyek a jól megszokott, grilles ízt adják a húsoknak. A reakció során létrejött ízvegyületet zselatin alapú hidrogélbe juttatták, 150°C fokon sütve pedig felszabadultak az igazi húsokra emlékeztető ízek. Ezek jelenleg még nem alkalmasak emberi fogyasztásra, ezért az eredményt egy emberi szaglást imitáló elektronikus műszerrel vizsgálták meg.

EZ IS ÉRDEKELHET

A laboratóriumban előállított húsok óriási potenciállal rendelkeznek a fenntartható étrend támogatásában

- mondta az eredményekről Jennifer Jacquet, a Miami Egyetem professzora. A szakértő azonban azt is hozzátette, hogy az íz csak egy fontos jellemző a komponensek közül, amelyek egy fenntartható, hús alternatívához szükségesek. A dél-koreai kutatócsoport a jövőben is folytatja kísérleteit.  

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?