2023. október 5. csütörtök Aurél
Különleges hús tarolhatja le a boltokat: egész Európát meghódíthatja

Különleges hús tarolhatja le a boltokat: egész Európát meghódíthatja

agrarszektor.hu
Már idén kérhetik a sejtszaporítással előállított első húsféle elismerését új élelmiszerként az Európai Unióban. Így habár csak prémiumtermékként, de már a következő években megjelenhet a kínálatban a laboratóriumban előállított hús. Az állat leölése nélkül készült, táptalajon termesztett hús tulajdonságaiban megegyezik a hagyományos húsfélékkel. Az alternatív fehérjepiac ugyanakkor már nem gazdálkodók százmillióinak megélhetését adná, hanem inkább a gazdag befektetők profitját gyarapítaná.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Hamarosan elkezdődhet az első laboratóriumi hús új élelmiszerként történő engedélyezési folyamata az Európai Unió teljes területén - írja a Magyar Nemzet. Ma már egyébként általános gyakorlat az élő állat leölése nélkül olyan húsok és halak laboratóriumi előállítása, amelyek tulajdonságaikban azonosak a hagyományos módon termelt húsokéval. A kutatások legfőbb célja, hogy a termesztett húsok előállítási költsége és a gyártási idő jelentősen csökkenjen, és így megnyíljon a lehetőség a tömegtermelésre. 

A laboratóriumi hús körül óriási a befektetői jelenlét, és habár ma még a prémiumkategóriás húsfélék árával lehetne csak piacra dobni, kis mennyiségben, rövid időn belül olcsó tömegtermékké válhat a hússzaporítás. Ennek előszobájaként megalakult múlt év végén a Cellular Agriculture Europe (Európai Sejtalapú Mezőgazdaság) ernyőszervezet, amely a jelentős támogatással működő kisebb innovatív cégeket, startupokat fogja össze. A szervezetnek fontos szerepe lesz a laboratóriumi húsfélék engedélyeztetésében, majd az alternatív húspiac globális megszilárdításában.

A magánszféra befektetői között már évekkel ezelőtt feltűntek a világ leggazdagabb emberei és vállalatai, Bill Gates, a Nestlé vagy a JBS például óriási összegeket fektettek a laboratóriumi húsba. Emellett pedig a legbefolyásosabb államok - Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Európai Unió, Kína - kormányai is megjelentek az alternatív húspiac finanszírozói között. Nagyot ugrott a befektetők száma az utóbbi időben, 2020-hoz képest 62 százalékkal nőtt az üzletben érdekeltek száma 2021-re, a laboratóriumi hús fejlesztési támogatása pedig csak 2021-ben 1,38 milliárd dollár, vagyis mintegy 346 milliárd forint volt, ami szintén jól jelzi a befektetői aktivitást.

Habár a befektetők nagyon "lelkesek" a laboratóriumi húsokkal kapcsolatban, az IPES-Food, vagyis a fenntartható élelmiszerekkel foglalkozó nemzetközi szervezet szerint ezeknek az alternatíváknak a környezetre és a társadalomra gyakorolt kedvező hatásait túlzóan mutatják be, és a marketingkampányokat maguk a gyártók finanszírozzák. A laboratóriumi hús előállítása például rendkívüli energiaigényű, a sejtszaporodást lehetővé tévő táptalaj pedig marha- és egyéb állatok embriójából, véréből készül. A hagyományos állattartás-ellenes mozgalmak és az alternatív piaci tőke világszerte több száz millió állattartó tönkremenetelét okozná, miközben az általuk fenntartott húspiac tucatnyi dollármilliárdos kezébe kerülne.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?