Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok
Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.
Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.
SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)
Hamarosan elkezdődhet az első laboratóriumi hús új élelmiszerként történő engedélyezési folyamata az Európai Unió teljes területén - írja a Magyar Nemzet. Ma már egyébként általános gyakorlat az élő állat leölése nélkül olyan húsok és halak laboratóriumi előállítása, amelyek tulajdonságaikban azonosak a hagyományos módon termelt húsokéval. A kutatások legfőbb célja, hogy a termesztett húsok előállítási költsége és a gyártási idő jelentősen csökkenjen, és így megnyíljon a lehetőség a tömegtermelésre.
A laboratóriumi hús körül óriási a befektetői jelenlét, és habár ma még a prémiumkategóriás húsfélék árával lehetne csak piacra dobni, kis mennyiségben, rövid időn belül olcsó tömegtermékké válhat a hússzaporítás. Ennek előszobájaként megalakult múlt év végén a Cellular Agriculture Europe (Európai Sejtalapú Mezőgazdaság) ernyőszervezet, amely a jelentős támogatással működő kisebb innovatív cégeket, startupokat fogja össze. A szervezetnek fontos szerepe lesz a laboratóriumi húsfélék engedélyeztetésében, majd az alternatív húspiac globális megszilárdításában.
A magánszféra befektetői között már évekkel ezelőtt feltűntek a világ leggazdagabb emberei és vállalatai, Bill Gates, a Nestlé vagy a JBS például óriási összegeket fektettek a laboratóriumi húsba. Emellett pedig a legbefolyásosabb államok - Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Európai Unió, Kína - kormányai is megjelentek az alternatív húspiac finanszírozói között. Nagyot ugrott a befektetők száma az utóbbi időben, 2020-hoz képest 62 százalékkal nőtt az üzletben érdekeltek száma 2021-re, a laboratóriumi hús fejlesztési támogatása pedig csak 2021-ben 1,38 milliárd dollár, vagyis mintegy 346 milliárd forint volt, ami szintén jól jelzi a befektetői aktivitást.
Habár a befektetők nagyon "lelkesek" a laboratóriumi húsokkal kapcsolatban, az IPES-Food, vagyis a fenntartható élelmiszerekkel foglalkozó nemzetközi szervezet szerint ezeknek az alternatíváknak a környezetre és a társadalomra gyakorolt kedvező hatásait túlzóan mutatják be, és a marketingkampányokat maguk a gyártók finanszírozzák. A laboratóriumi hús előállítása például rendkívüli energiaigényű, a sejtszaporodást lehetővé tévő táptalaj pedig marha- és egyéb állatok embriójából, véréből készül. A hagyományos állattartás-ellenes mozgalmak és az alternatív piaci tőke világszerte több száz millió állattartó tönkremenetelét okozná, miközben az általuk fenntartott húspiac tucatnyi dollármilliárdos kezébe kerülne.