Különleges hús tarolhatja le a boltokat: egész Európát meghódíthatja

Különleges hús tarolhatja le a boltokat: egész Európát meghódíthatja

agrarszektor.hu
Már idén kérhetik a sejtszaporítással előállított első húsféle elismerését új élelmiszerként az Európai Unióban. Így habár csak prémiumtermékként, de már a következő években megjelenhet a kínálatban a laboratóriumban előállított hús. Az állat leölése nélkül készült, táptalajon termesztett hús tulajdonságaiban megegyezik a hagyományos húsfélékkel. Az alternatív fehérjepiac ugyanakkor már nem gazdálkodók százmillióinak megélhetését adná, hanem inkább a gazdag befektetők profitját gyarapítaná.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Hamarosan elkezdődhet az első laboratóriumi hús új élelmiszerként történő engedélyezési folyamata az Európai Unió teljes területén - írja a Magyar Nemzet. Ma már egyébként általános gyakorlat az élő állat leölése nélkül olyan húsok és halak laboratóriumi előállítása, amelyek tulajdonságaikban azonosak a hagyományos módon termelt húsokéval. A kutatások legfőbb célja, hogy a termesztett húsok előállítási költsége és a gyártási idő jelentősen csökkenjen, és így megnyíljon a lehetőség a tömegtermelésre. 

A laboratóriumi hús körül óriási a befektetői jelenlét, és habár ma még a prémiumkategóriás húsfélék árával lehetne csak piacra dobni, kis mennyiségben, rövid időn belül olcsó tömegtermékké válhat a hússzaporítás. Ennek előszobájaként megalakult múlt év végén a Cellular Agriculture Europe (Európai Sejtalapú Mezőgazdaság) ernyőszervezet, amely a jelentős támogatással működő kisebb innovatív cégeket, startupokat fogja össze. A szervezetnek fontos szerepe lesz a laboratóriumi húsfélék engedélyeztetésében, majd az alternatív húspiac globális megszilárdításában.

A magánszféra befektetői között már évekkel ezelőtt feltűntek a világ leggazdagabb emberei és vállalatai, Bill Gates, a Nestlé vagy a JBS például óriási összegeket fektettek a laboratóriumi húsba. Emellett pedig a legbefolyásosabb államok - Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Európai Unió, Kína - kormányai is megjelentek az alternatív húspiac finanszírozói között. Nagyot ugrott a befektetők száma az utóbbi időben, 2020-hoz képest 62 százalékkal nőtt az üzletben érdekeltek száma 2021-re, a laboratóriumi hús fejlesztési támogatása pedig csak 2021-ben 1,38 milliárd dollár, vagyis mintegy 346 milliárd forint volt, ami szintén jól jelzi a befektetői aktivitást.

Habár a befektetők nagyon "lelkesek" a laboratóriumi húsokkal kapcsolatban, az IPES-Food, vagyis a fenntartható élelmiszerekkel foglalkozó nemzetközi szervezet szerint ezeknek az alternatíváknak a környezetre és a társadalomra gyakorolt kedvező hatásait túlzóan mutatják be, és a marketingkampányokat maguk a gyártók finanszírozzák. A laboratóriumi hús előállítása például rendkívüli energiaigényű, a sejtszaporodást lehetővé tévő táptalaj pedig marha- és egyéb állatok embriójából, véréből készül. A hagyományos állattartás-ellenes mozgalmak és az alternatív piaci tőke világszerte több száz millió állattartó tönkremenetelét okozná, miközben az általuk fenntartott húspiac tucatnyi dollármilliárdos kezébe kerülne.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?