Elképesztő, milyen hússal tarolná le a világot egy izraeli cég: te megkóstolnád?

Elképesztő, milyen hússal tarolná le a világot egy izraeli cég: te megkóstolnád?

agrarszektor.hu
Komoly kereslet lehet a nyomtatott halfilére, az első laborhal-filét egy izraeli székhelyű vállalat fejleszti. A fogyatkozó halpopuláció és a magas környezetvédelmi adók miatt kerülhetnek előtérbe a laboratóriumban termesztett halételek.

Holnap jön az Agrárium 2025 konferencia! Szerezze meg jegyét még most!

Figyelem! Az országos főállatorvos rendkívüli előadást tart a konferencián az aktuális járványhelyzetről, ne maradjon le!

Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre! 

35% kedvezmény NAK-szaktanácsadóknak és NAK-tagoknak!

A Dalhousie Egyetem tanulmánya szerint 2048-ra gyakorlatilag eltűnhetnek a halak az óceánokból, ami a magas környezetvédelmi adók mellett várhatóan még tovább generálja majd a keresletet. Az első laboratóriumi körülmények között készült halfilé, amelyet 3D technikával nyomtattak jövőre kerülhet piacra Szingapúrban - írja az Euronews-ra hivatkozva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Erre a termékre is igaz, hogy a sejttenyésztés még mindig nagyon drága folyamat, így az előállítás költségei egyelőre versenyképtelenek a hagyományos alapanyagból előállított termékekéhez képest. A Steakholder Foods úgy véli, hogy nyomtatott húsaik fenntarthatóbb élelmiszerek, a vállalat pedig támogatja az előrelátó és fenntartható gondolkodású embereket, vállalatokat, szervezeteket és országokat. Hisznek abban, hogy a tenyésztett hús döntő szerepet fog játszani a húsipar karbonlábnyomának jelentős csökkentésében, a víz- és termőföldhasználat csökkentésében, valamint a hús biztonságosabbá és hozzáférhetőbbé tételében. A technológiát illetően ne legyenek illúzióink: látható a cég honlapján, hogy mintavételezéssel jutnak a kiválasztott őssejtekhez.

A TIME cikkében további érdekességek is olvashatók arról, hogyan vált Izraelből az alternatív hústechnológia globális központja. Arról is írnak, hogy a Food Tech Israel kiállításon olyan elképesztő termékekkel jelentek meg, mint csökkentett cukortartalmú cukor, az anyatej minden pozitív tulajdonságát hordozó fehérjeszelet, módosított tavi zöld algából készült kaviár, mikroalgából készült sajt, fermentált növényi fehérjékből készült marhasült, és még sorolhatnánk. A rendezvény egyetlen állati alapú terméke a kávézóban felkínált növényi alapú italok mögé rejtett egyetlen liter tehéntej volt.

Érdekes új világ előtt állunk, tekintve, hogy az Egyesült Államok után Izrael áll a második helyen az induló vállalkozások és befektetések tekintetében az alternatív fehérjeipari vállalatok terén, és itt a legmagasabb az egy főre jutó baromfifogyasztás. Ezzel párhuzamosan a negyedik helyen áll vöröshús-fogyasztásban, miközben ott él a világon a legtöbb vegán is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Mit tehetünk most a sikeres búza termésért? (x)

Az őszi búza termesztése mindig is meghatározó szerepet töltött be a mezőgazdaságban. A siker kulcsa a megfelelő fajtaválasztás, az okszerű tápanyagellátás, valamint a precíz növényvédelem.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Hamarosan újra együtt az agrárszakma!
EZT OLVASTAD MÁR?