Kongatják a vészharangot: aggasztó állapotban vannak Európa természetes élőhelyei

Kongatják a vészharangot: aggasztó állapotban vannak Európa természetes élőhelyei

MTI
Az Európai Unió természetes élőhelyeinek több mint 80%-a kedvezőtlen vagy rossz állapotban van - figyelmeztetett hétfőn kiadott jelentésében az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA), amely szerint nagyobb erőfeszítésekre van szükség az érintett területek megóvásához.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2013 és 2018 közötti időszakot lefedő jelentés hanyatlást mutat az előző hat évhez, a 2007-2012 közötti időszakhoz képest, amikor a természetes élőhelyek 77%-a volt kedvezőtlen állapotban. Carlos Romano, az EEA szakértője és a jelentés egyik készítője kijelentette, hogy Európában egyértelműen egy nagy volumenű helyreállításra van szükség. Ez nem csupán a biológiai sokféleség, hanem az éghajlatváltozás szempontjából is indokolt.

Az élőhelyekre, valamint állat- és növényfajokra egyebek között az intenzív mezőgazdasági termelés, a városok terjeszkedése - karöltve a turizmussal és a rekreációval -, a nem fenntartható erdőgazdálkodási tevékenységek, a légszennyezés, a betolakodó fajok, az illegális vadászat és halászat, valamint az éghajlatváltozás jelent fenyegetést.  A vizsgált hat évben az EEA több mint 67 ezer olyan emberi tevékenységet azonosított a 28 európai uniós tagállamban, ebbe még beleértve Nagy-Britanniát is, amelyek ártalmasak a környezetre.

A vizsgált 463 madárfaj kevesebb mint felének, 47%-ának jó a védettségi állapota az Európai Unióban, ami 5%-os visszaesés a 2007-2012 közötti időszakhoz képest. A "kedvezőtlen vagy rossz" állapotban lévő fajok aránya 39%, ami 7%-os növekedés a korábbi periódushoz képest. A beporzók számára fontos élőhelyek védettségi állapota jobban romlott, mint más természeti területeké. A jelentés a természetes élőhelyek mindössze 15%-át sorolja jó, míg 81%-ukat a kedvezőtlen vagy rossz védettségi szintbe. A füves területek, dűnék és mocsarak azon területek közé tartoznak, amelyek állapota erősen romlik, az erdőterületek esetében azonban jelentős javulás figyelhető meg. A tengeri területekre vonatkozóan kevés az adat. A vizsgált állatfajok 27%-a jó védettségi státusszal rendelkezik, ami bár alacsony arány, de még így is 4%-os növekedést jelent a 2007-2012 közötti időszakhoz képest.

A természetvédelmi erőfeszítések kifizetődését jelzi, hogy a Natura 2000 hálózatba tartozó élőhelyek állapota jobb, mint más természeti területeké. Az Európai Unió szárazföldi területének 18%-a - ez 2012 óta változatlan -, tengeri területeinek 10%-a, ami a korábbiakhoz képest 4%-kal több területet jelent, tartozik az ökológiai hálózatba.

Jelentésük azt mutatja, hogy Európa természeti kincseinek egészsége, valamint az emberek jólétének megóvása érdekében alapvető változtatásokra van szükség az élelmiszer-előállításban és -fogyasztásban, az erdőterületek kezelésében és használatában, valamint a városépítésben

- hangsúlyozta Hans Bruyninckx, a koppenhágai székhelyű EEA ügyvezető igazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?